♥ 3 x simpele pompoengerechten
Ookal moet ik nog niet denken aan de herfst, het pompoenseizoen is toch echt begonnen. De kraampjes met pompoen staan hier aan de straten en ik kon het niet laten om mij te richten op pompoengerechten. Eén van mijn lievelingsgroente.
Pompoen associeer ik met de herfst. Samen met rood worden de blaadjes die op en den duur op de grond vallen en warme chocolademelk. Aan die laatste twee moet ik nu met 26 graden nog niet aan denken, maar pompoengerechten gaan er altijd in! Ook Roan is gek op pompoen, heerlijk als puree. Of als soep. Het komt omdat het lekker zoet is en vol van smaak. Echt comfortfood en het is ook nog eens hartstikke gezond! Met de zoekterm recept pompoen vind je heel veel lekkere recepten. Zo ook bij Boodschappen. Ik deel je mijn drie favorieten die ook nog eens heel simpel zijn!
Simpele pompoengerechten die altijd lekker zijn
Vroeger vond ik een pompoen snijden maar gedoe, het was bij een gevecht. Waarbij de harde schil het soms won. Wat bleek? Je kan de schil gewoon mee koken en eten. Wat een werk scheelt dat! Nu hoef je alleen maar de pitten en de dradige binnenkant te verwijderen. Gister maakte ik voor het eerst van dit jaar een pompoensoep en het was weer heerlijk!
♥ Pompoensoep
Er staan zoveel pompoensoep recepten online en er zijn zoveel variaties. Het eerste recept is een basis pompoensoep. Het is enerzijds zo makkelijk om te maken en anderzijds een kan je het zo complex maken als je wilt. Dit kan door ingrediënten toe te voegen.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
♥ Flespompoen in blokjes gesneden (ongeveer 700 gram) of ga voor makkelijk en pak een pakje al geschilde pompoen
♥ 2 groentebouillonblokjes
♥ 1 liter water
♥ 1 uitje (grof gesneden)
♥ 1 eetlepel olijfolie
♥ Verse koriander
Optioneel:
♥ 0.5 theelepel komijnpoeder, chilipoeder en koriander
♥ 2 tenen knoflook (grof gesneden)
♥ Zout en peper
♥ 250 gram winterpeen (geraspt en in plakken gesneden)
♥ Scheutje kokosmelk of crème fraîche
Soeppan en staafmixer
Bereidingswijze
Verwarm als eerste de olijfolie in een soeppan. Voeg daarna de grofgesneden ui (eventueel knoflook) en pompoen toe en bak het ongeveer op vijf minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om. Voeg de kruiden naar smaak toe. Bak het één minuut mee. Giet de groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat het 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer. Je kan de soep nu nog op smaak brengen met zout en peper, maar ik vind dat meestal niet nodig. Garneer tot slot de soep met een scheutje kokosmelk of crème fraîche en verse koriander.

♥ Pan de calabaza
Pan de calabaza. Wat klinkt dat mooi, maar het is gewoon pompoencake! Ik bak de cake liever in muffinvormpjes. Ziet er gezelliger uit maar ik vind ook dat je het makkelijker kan bewaren. Bovendien droogt minder snel uit en wist je dat je ze ook kan invriezen?
Wat heb je nodig?
♥ 200 gram pompoenen (in blokjes)
♥ 125 gram suiker
♥ 2 eieren
♥ 100 milliliter arachideolie
♥ 0.5 theelepel kaneelpoeder
♥ 0.5 theelepel nootmuskaatpoeder
♥ Snufje zout
♥ 225 gram zelfrijzend bakmeel
♥ 100 gram walnoten
Pan, staafmixer, cakevorm of muffinvorm, spatel en een oven
Bereidingswijze
Kook ten eerste de pompoen in 15 minuten gaar in een pan op middelhoog vuur. Verwarm ondertussen de oven op 180ºC. Pureer ten derde de pompen met de staafmixer tot een gladde puree. Meng de pompoenpuree met de suiker, eieren, olie, specerijen en snufje zout. Voeg de vervolgens het zelfrijzende bakmeel toe en roer het kort door het beslag. Zorg dat het weer glad wordt en spatel tot slot de walnoten door het beslag. Giet tot slot het beslag in je vorm en bak het in 60 minuten gaar.

♥ Geroosterde pompoen met kaneel en sesam
Het fijne van pompoengerechten is dat je er zo veel kanten mee op kan gaan. Pompoen kan je goed gebruiken voor voor-, hoofd- en nagerechten. Dit is één van mijn favorieten bijgerechten.
Wat heb je nodig?
♥ 2 eetlepels olijfolie
♥ 1 theelepel kaneelpoeder
♥ 2 eetlepels sesamzaad
♥ 600 gram pompoenen (in dikke plakken)
♥ Grof zeezout
♥ Versgemalen peper
Kom, bakplaat of ovenschaal, oven, bakpapier
Bereidingswijze
Allereerst verwarm je de oven voor op 200°C . Meng ten tweede in een kom de olie met grove zeezout en versgemalen peper naar smaak. Doe er ook de kaneel en sesamzaad bij. Voeg tot slot de stukken pompoen er bij en meng het goed. Leg bakpapier op de bakplaat en leg daar de pompoen plakken op. Bak het in de oven in ongeveer 40 minuten gaar. De pompoenstukken worden extra krokant als je het bakt op zonder bakpapier. Het is ook lekker om er aardappelpartjes, pastinaak en appel (de appel alleen de laatste 20 minuten) bij te leggen.
Met deze drie simpele pompoengerechten kan je heel erg veel kanten op. Het zijn basisgerechten die je helemaal naar smaak kan maken. Voeg andere groentes toe zoals; winterpeen en pastinaak. Of denk aan een walnoten en kaas. Kortom de variaties zijn eindeloos met pompoen.
Wat is jouw lievelingspompoengerecht? En van welk seizoen gerecht kan jij enorm genieten?