♥ Healthy koken met de Infrarette + recept
Vorige week las je in dit artikel mijn ervaring met de Infrarette als vervanger van het gourmetstel. Ik was daar al mega enthousiast over, maar ik ben na vorig weekend nog enthousiaster geworden. Vorig weekend heb ik samen met mijn vriend een heerlijk hoofdgerecht gekookt (eigenlijk gegrild) op de Infrarette. We maakte zalm met mangosalsa, gegrilde groente en rijst. Ik had er bijna mijn vingers bij opgegeten.
Wat heb je nodig?
(voor 2 personen)
Voor de vis:
♥ twee stukjes zalmfilet (zonder huid, kamertemperatuur)
♥ Sap van een halve citroen
♥ Zout en peper (liefst versgemalen)
Kook je zonder Infrarette:
♥ Scheutje olijfolie
Voor de mangosalsa:
♥ Mango
♥ Rode peper
♥ Teentje knoflook
♥ Sap van een halve citroen
♥ Peterselie
♥ Hazelnoten (of andere noten)
Voor de gegrilde groente:
♥ Doosje romatomaatjes
♥ Aubergine (of courgette)
♥Rijst
♥Infrarette (of grillpan)
♥ Rijsstomer of pan
♥ Knoflookpers
♥ Citruspers
♥ Een aantal schalen
♥ Snijplank
♥ Schilmes
♥ Satéprikkers
Zalm
Pers de citroen met een citruspers. Mocht je er geen hebben, dan kan je de citroen met de hand uitpersen, vang het vocht op in een schaal. Het laatste beetje vocht kan je er met een vork of lepel nog uit duwen. Bedruppel de zalm met de helft van de citroensap en bestrooi het met zout en peper. Ik heb er geen zout op gedaan, omdat wij niet echt zout-eters zijn. Laat het even intrekken in de zalm. Mocht je geen Infrarette hebben dan kan je de zalm het best nog insmeren met een scheutje olijfolie.
Mangosalsa
Schil de mango en snijd het in fijne blokjes. Doe het vervolgens in een schaal. Verwijder de zaadjes uit de rode peper (dit gaat het makkelijkst als je de rode peper eerst in de lengte halveert). Hak de peper vervolgens erg fijn en voeg het toe aan de schaal met mango. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Hak ook de peterselie fijn, zorg dat je ongeveer drie volle eetlepels fijngehakte peterselie hebt. Voeg ten slotte nog de helft van de citroensap toe aan en schep alles goed door elkaar. Garneer de salsa tenslotte met noten.
Wil je de mangosalsa nog iets ‘vloeibaarder’ maken, dan kan je nog drie eetlepels oliefolie toevoegen.
Gegrilde groente
Maak de aubergine en tomaten schoon. Snijd de aubergine in plakken en rijg de tomaten op de satéprikkers. Wij hebben vier stokjes geregen met elk vier tomaatjes.
Zet de de Infrarette aan en verwarm het vijf minuten voor. Mocht je geen Infrarette hebben (kans is erg groot) dan kan je de zalm en de groente in een (grill)pan bakken.
Bereidingswijze
Kook de rijst op de manier hoe jij het gewend bent. Je kan het overigens ook met couscous of quinoa eten.
Leg de zalmfilet op de Infrarette. De Infrarette hadden wij op ongeveer iets meer dan de helft qua hitte aanstaan, de hoogte van de Infrarette stond halverwege. Het is lastig dat je dit niet met cijfers of iets dergelijks kan aanduiden. Leg na een paar minuten de plakken aubergine en de tomaten er ook op.
Mocht je dit recept klaar maken met de (grill)pan, dan moet je dezelfde stappen volgen. Het bakken van de vis en groente duurt alleen iets langer en je moet het regelmatiger draaien.
Het ligt er natuurlijk aan hoe dik je zalmfilet is en hoe gaar je het wil hebben, maar na ongeveer vijf minuten hebben wij het omgedraaid. De groente moet je regelmatiger draaien. Het is maar goed dat we de tomaten geregen hebben, zo kan je ze makkelijker draaien en anders glijden ze helemaal naar het midden van de Infrarette. We hebben zonder de afzuigkap het gerecht gebakken. Het valt ons echt op dat er helemaal geen etenslucht vanaf komt. Het apparaat is ook heel erg stil. Erg fijn!
Na ongeveer 10 minuten Infraretten is het tijd om het bord op te maken. Ik heb het volgende trucje ooit op mijn werk geleerd om mooie vormen rijst te maken op je bord. Pak een schaaltje, leg daar folie in en vul het schaaltje vervolgens met rijst. Leg je bord er op de kop op en draai het geheel om. Doordat je er folie tussen hebt gedaan krijg je de rijst gemakkelijk uit de schaal. Er blijft geen rijst plakken. Ik heb het gegarneerd met een stukje peterselie.
Leg vervolgens de plakken aubergine ernaast, de zalm er bovenop en strooi (met mate natuurlijk) de mangosalsa eroverheen. Je kan het er ook naast serveren. Nu hoeven alleen nog de stokjes met tomaat ernaast gelegd te worden en je hebt een heerlijk kleurrijk bord met eten.
Ik vond het koken met de Infrarette erg makkelijk en snel. Een ander groot voordeel vind ik dat je geen olie of boter nodig hebt, zo blijft je gerecht nog gezonder. Ik had niet verwacht dat ik er helemaal geen geur vrij zou komen tijdens het bakken, maar we hebben echt niks geroken. Als ik iets minder lekker vind aan koken is het een eetlucht die heel lang blijft hangen. Zoals je op de vierde foto kan zien hebben wij een kleine keuken, de Infrarette neemt veel ruimte in beslag op ons aanrecht. Het scheelt dat je veel kan klaarmaken met de Infrarette en dat je het aanrecht verder ook niet nodig hebt. Vooral als je alles van te voren snijdt. Het recept van de ‘cocktail’ kan je hier lezen.
Op de Facebook van Infrarette is een actie, degene met de meeste likes op een review wint een Infrarette. Ik zou het echt super tof vinden als je mijn review liked (het gaat echt om mijn review, niet de Infrarette zelf)! Dat kan hier. Ik ben echt fan van de Infrarette en zou het heel erg graag toe willen voegen aan mijn kookspullen. Jouw stem is voor mij dus goud waard, hihi! Alvast bedankt voor de moeite!!
♥ Wat vind jij van dit gerecht?
Dat ziet er inderdaad healthy, maar wel lekker uit! 🙂
Het was heerlijk, nooit geweten dat mango en zalm een goede combi is.
Oeh, ziet er goed uit! Het linkje om te stemmen werkt bij mij niet….
Als het goed is nu wel :d
Ziet er lekker uit, moet maar eens aan Marieken vragen het klaar te maken 🙂
Ik hoor het wel hoe het was 😀
Die Infrarette lijkt me echt ideaal! Handig dat je alles er op kan bereiden, zowel vlees en vis als groente. Het ziet er trouwens heerlijk uit wat je hebt gemaakt!