♥ Healthy bananenbrood
De lieve vaste lezers van mijn blog hebben het al gelezen dat ik laatst een bananenbrood heb gebakken. Mijn tante maakt wel eens broodpudding met banaan en dat vind ik heerlijk dus toen ik het Voedeselzandloper recept zag moest ik wel de gezonde versie van de broodpudding maken. Ik het recept van de Voedeselzandloper gemixt met een recept van Uit Pauline’s Keuken en een beetje van mezelf. Ik vind de blog van Pauline trouwens super inspirerend, ze post elke keer weer overheerlijke en meestal gezonde recepten. Echt een kijkje nemen waard!
Wat heb je nodig?
♥ drie rijpe bananen
♥ drie eieren
♥ 100 gram amandelmeel
♥ 50 gram havermout
♥ twee theelepels bakpoeder (backin)
♥ 50 gram dadels
♥ 75 gram cranberrymix met noten
♥ 30 gram kokosvezels
♥ Snufje zout
♥ Cakevorm van 23 cm
♥ Bakpapier of bakspray
♥ Staafmixer
♥ Spatel
♥ Garde
♥ Kom
♥ Hakker of een scherp mes
♥ Snijplank
♥ Oven
Voorbereiding
Wat ik de volgende keer qua voorbereiding zeker ga doen is mijn bananen beter verstoppen. Ik had drie bananen al apart gelegd zodat ze konden rijpen. De dag voordat ik wilden bakken had meneer de bananen ‘gevonden’ waardoor rijpe banaan nummer drie dus ontbrak. Ik plak er denk ik voortaan nog een extra plakker op met ‘afblijven’, misschien dat dat werkt. Wat ik ook nog een dingetje vond was amandelmeel kopen. Ik heb het uiteindelijk bij een biologische winkel gekocht, maar het idee om een kilo zak te kopen was ik snel vergeten. Ze vroegen er namelijk €21,50 voor. Mij iets te duur. Ik kocht een 100 gram zakje voor €2,85, wat ik op zich ook duur vind. Maar ik wilde nu eenmaal bananenbrood maken. Het blijkt overigens dat je amandelmeel via het internet goedkoper kan kopen; tip voor als je het wil maken! Ik koos voor de noten een cranberry mix, omdat ik echt gek ben op cranberry’s. Maar gewone gemengde noten zijn ook prima.
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 175 graden. Vet de cakevorm in met olie of bakspray. Ik heb het nu niet gedaan, maar je krijgt de cake nog makkelijker uit de vorm als je er bakpapier in legt.
Mix de bananen met de amandelen met de staafmixer in de kom totdat het glad is. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en klop ze met een garde luchtig.
Spatel vervolgens de amandelmeel, havermout, bakpoeder en het zout door het beslag.
Hak vervolgens de noten in stukjes met een scherp mes. Ik heb het met een hak ding gedaan, ik kan gewoon echt niet op de naam komen… :S . Doe de noten samen met de kokosvezels in de komen en roeren maar.
Giet vervolgens het mengsel in je bakvorm en zet het in de oven. De bananenbrood is in ongeveer 45 minuten klaar. Kijk tussendoor wel even of je bananenbrood niet te hard gaat (lees: zwart wordt). Controleer met een prikker of het goed gaar is. Als de prikker er ‘vies’ uitkomt moet je het nog even terug in de oven zetten.
Laat de bananenbrood vervolgens iets afkoelen en haal het uit de bakvorm.
Samen met mijn vriend hebben wij hier precies twee dagen van gegeten. We vonden het zo lekker! Ik had wel twee dikke plakken af gesneden voor mijn moeder, ze was namelijk erg benieuwd naar de smaak. Mijn vader, opa en moeder vonden het ook erg lekker. Het is echt een aanrader om het een keer te bakken. Het heet wel bananenbrood, maar het smaakt en ziet er eigenlijk uit als cake. Nog beter, toch?! Mocht je overigens houden van een fijne structuur cake, dan raad ik je aan om de havermout met de banaan en dadels fijn te mixen. Je kan de amandelmeel ook vervangen door havermout-, spelt- of tarwemeel.
Alvast eet smakelijk!
♥ Heb jij wel eens bananenbrood gegeten? Wat vond je er van?
Wat een super recept, ga ik zeker ook eens maken!
Gr. Lotte
Ik ben benieuwd wat jij er van vindt! Laat je het weten?
Ik ben dol op bananenbrood <3 Ik heb er gister ook nog een gemaakt. Jummmm!
Dat is toevallig, ik ook :D. Hij is alleen al bijna op, oeps….
Oeh dat ziet er heel erg lekker uit!
Het is echt een aanrader. Ik heb er gisteren nog één gebakken.
Ooh heerlijk 😀 Ik wil dit receptje ook wel eens gaan testen!
Ja doen! Het is echt lekker.
Ik lust eigenlijk geen bananen maar ondanks dat vind ik het er eigenlijk super lekker uit zien!
Het schijnt ook te werken met appelmoes, misschien is dat iets?
Dat ziet er best lekker & gezond uit!
Het is ook echt heel erg lekker (en gezond)!
Lijkt me een hoop werk (ik ben niet zo’n koker), maar het resultaat ziet er goed uit!
Het valt best mee! Je kan de noten er eventueel ook heel doorheen gooien, scheelt weer werk.
Oeeeee lekker :-)!!!
Dit wil ik zo graag een keer proberen! <3
Als ik jou was zou ik het ook zeker doen 😀 Het is echt te lekker.
Ziet er super lekker uit Mandy! Zullen we dit een keer samen maken? (Had ik maar een goeie oven) Alleen helaas dan wel zonder noten, ivm mijn allergie.
Gaan we doen!! Gezellig 😀
ooh die lijkt me lekker!
Is het ook 😀 😀
Bananenbrood is echt lekker!!!
Ja, echt he?!
Heb ik nog nooit geprobeerd, ben echt benieuwd naar hoe het smaakt 😀
Lijkt me lekker met dadels, cranberry’s en kokos! Ik gooi er altijd gewelde rozijnen en walnoten doorheen.
Rozijnen en walnoten klinken ook erg goed!!
Looks delish! Thanks for sharing.
It is delishes! Your welcome!
Ooh, wat lijkt me dit lekker zeg! Heb het zelf nog nooit gemaakt, maar moet dat echt maar eens gaan doen! Bak de laatste tijd vooral kwarkbollen, niet heel gezond, wel erg lekker!
Kwarkbollen zijn ook heerlijk! Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt. Ik ben wel benieuwd hoe jij ze maakt :).
Ik moet dit echt weer es maken, de vorige keer is al een tijdje geleden. En zo’n brood smaakt errug goed! Dus hup, aan de bak! Letterlijk en figuurlijk 😉
En is het gelukt? Alvast smakelijk eten!
Oh yum, it looks so scrumptious:) I adore banana bread and I love that you added nuts to the recipe. Kisses, lovely.
Dat ziet er super lekker uit!
Is het ook 😀