♥ Gourmetten + Infrarette = Infraretten
Maandag schreef ik het al in mijn Eén beeld zegt meer dan duizend woorden diary dat we afgelopen zondag de Infrarette gingen testen. Ik was super blij toen ik hoorde dat ik geselecteerd was voor het testen, ik had er namelijk al goede verhalen over gehoord en was er er wel erg nieuwsgierig naar geworden. En ja, je weet het, ik ben gek op eten dus dit moest ik zeker uitproberen. Om een goed oordeel te kunnen geven over de Infrarette is het de bedoeling dat ik het minimaal twee keer gebruik. Eén keer als de vervanger van de gourmet en één keer om er gewoon mee te bakken, zoals je normaal in de pan bakt.
Aangezien het afgelopen zondag moederdag was, leek het me het geschikte moment om de Infrarette te testen als de vervanger van het gourmetstel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen mega grote fan ben van gourmetten. Eén keer in het jaar vind ik het wel prima, maar niet vaker. Ik vind het vaak zo vet, je krijgt er veel troep van en alles stinkt zo. Ik was heel erg nieuwsgierig of er een verschil zit in Infraretten of gourmetten.
Wat is een Infrarette eigenlijk?
De Infrarette is een combinatie van een gril en gourmet en de nieuwste kooksensatie van het moment. Volgens de website van de Infrarette is het eigenlijk een kleine versie van de Salamandergrill die in veel restaurant gebruikt worden. Net zoals bij de Salamandergrill wordt de Infrarette warm door middel van in hoogte stelbare infrarood elementen. De warmte komt van boven (een verschil met een gourmetstel) waardoor de bakplaat minder heet wordt en het gerecht minder snel aanbrand. De temperatuur kan je regelen met de knop en de intensiteit door de kap in hoogte te verstellen. De infrarode elementen zorgen voor een gelijkmatige straling en garing, boter en/of olie zijn niet nodig om te kunnen bakken. Dit maakt het Infraretten ook een stuk gezonder een ander voordeel volgens Infrarette is dat er hierdoor ook geen nare luchtjes vrij komen. Tevens geven ze aan dat de Infrarette erg makkelijk is om schoon te maken, zo is er een uitneembaar bakje dat alle vetten van het eten opvangt en de plaat bestaat uit twee delen waardoor het snel uitneembaar is. Je hoeft het alleen maar onder de kraan af te spoelen.
Ik vind het allemaal erg veel belovend klinken, met name het gezonder bakken zonder nare luchtjes spreekt mij aan.
Als echte eetliefhebbers is deze test mijn familie op het lijf geschreven. Mijn hele familie appte of ze het ook mochten testen (zie ik kan er niks aan doen dat ik zo gek ben op eten). Nu past het niet allemaal tegelijkertijd, maar ik moet snel wat data plannen voordat ik het terug moet sturen. Maar op naar onze ervaring met de Infrarette!
Ik vind de vormgeving van de Infrarette mooi. Het ziet er strak maar tegelijk ook speels uit door de rondingen. Ook de matte kleur vind ik luxe uitstralen. Het is verrassend licht, maar wel vrij breed. Een voordeel van de grote is wel dat er veel mensen gebruik van kunnen maken. Wij gebruikten het met z’n zessen. Een nummer zeven had er makkelijk bijgepast.
We kozen voor een gourmet samenstelling zoals we het normaal ook zouden doen, dit om het zo goed mogelijk te kunnen vergelijken. En natuurlijk ook omdat we dat het lekkerst vinden. We verwarmen de Infrarette vijf minuten voor. Zoals omschreven komt er de eerste keer een beetje een rare lucht vrij. Maar dat is de nieuwigheid. Al snel verdwijnt de geur. Op de eerste foto staat de Infrarette net aan. De infraroodlamp springt vrijwel direct aan. Ik vind dit een voordeel, misschien komt het doordat ik ongeduldig ben, maar het is fijn dat de je Infrarette snel kan gebruiken om te Infraretten. Ik leg als eerst een tartaar en een stukje kipfilet op de plaat. We hebben de temperatuur en de kap op zijn hoogst staan. Na het maken van een aantal foto’s kon ik gelijk mijn kip al omdraaien. Dit gaat echt snel. Het valt ons ook op dat het apparaat erg stil is. Bij gourmetten hoor je het knapperen van het in de boter bakkende vlees, bij het Infraretten hoor je alleen het sissen van het vlees. Doordat je geen boter of olie hoeft te gebruiken spat het ook niet, heel erg fijn. Ik ben namelijk altijd de sjaak betreft spatten. Nu kon ik ook eens rustig eten. Er ontstaat geen grote rook festijn in huis, bij gourmetten vind ik dat altijd zo vies.
Wanneer de Infrarette op juiste temperatuur is springt de Infrarood lamp uit. De plaat weerkaatst de warmte van de bovenkant dus het koelt niet echt af wanneer de lamp uit is. Op de onderstaande foto is de lamp uit.
De lamp wordt vrij heet (ook afhankelijk hoe heet je het zet), de heetste stand vonden wij ook te snel gaan. Uiteindelijk hebben we het op ongeveer halverwege gezet. Er staan geen temperatuur punten op de knop dus je moet een beetje op gevoel en ervaring draaien. Daarnaast hebben we kap op z’n laagst gezet. De straling van de lamp reikt best ver, ook om de plaat heen. Voor diegene die in het midden voor de Infrarette zit wordt het best warm. Door de temperatuur en de kap lager te zetten blijft toch een goede warmte behouden om te kunnen Infraretten, de intensiteit is dan namelijk hoger.
Maar het allergrootste voordeel van Infraretten is toch wel dat het vlees echt veel (met de nadruk op veel) lekkerder smaakt! Bij de gourmet krijg je altijd een soort vet smaak, maar bij Infraretten proef je echt het vlees. Het vlees is heerlijk mals en zacht. Bij het eerste stukje vlees is het nog wel even wennen, want de buitenkant van het vlees wordt minder bruin dan je gewend bent. Maar als je het eenmaal weet, kan je het eerder van de plaat halen. Doordat het ook gelijkmatiger word gegrild (eigenlijk gril je het vlees) wordt het ook veel minder droog en kan het bijna niet aanbranden.
Je kan echt proeven dat het Infraretten magerder is dan gourmetten, als je klaar bent met eten zit je wel vol maar je hebt geen vieze vette smaak in je mond. De vetten uit het vlees lopen tijdens het bakken weg, doordat de plaat een beetje schuin loopt. In het midden zit een opvang bak voor de vetten. Soms blijft er wel een beetje liggen als je iets vets bakt zoals een speklap, maar met een spatel hebben we dat weggeveegd. Wat we wel lastig vonden was het bakken van de stukjes schnitzel, de paneermeel om het vlees werd bij ons niet echt krokant. Nu heb ik mij laten vertellen dat je het dan nog langer moet laten liggen, dus een tip voor de mensen met een Infrarette (lucky you).
En zo ziet de plaat er dus uit na het gourmetten. Het fijne is dat je de plaat makkelijk ervan af kan halen, wel pas na een half uur wachten. Anders is het gloeiend heet. Je hoeft het dan alleen meer met een schone doek af te nemen. Makkelijk toch? Bij ons lag er nog wel een beetje vet op het apparaat zelf, maar ook dat konden we makkelijk met een doekje verwijderen.
Mijn vader gaf nog aan dat het fijn was dat er een langere snoer aan de Infrarette zit, het is nog wel te kort wanneer je het op tafel zet, maar de meeste gourmetstellen hebben een velere kortere snoer. Met gourmetten wordt alles om de gourmet heen ook vettig, maar met de Infrarette heb je hier ook geen last van. Waar we wel last van hadden was de geur. Volgens Infrarette komen er geen nare geuren vrij, maar de volgende dag ruiken we het toch zeker wel. Lang niet zo erg als met gourmetten, maar je ruikt het wel. Waarschijnlijk is het in vele mindere maten als je magerder vlees bakt. Een nadeel is wel dat de Infrarette groot is, je zet het niet even in een keukenkastje. Ja kan wel, maar dan staat het gelijk vol. Andere nadelen kan ik echt niet bedenken.
Al met al kan ik zeggen dat ik echt fan ben van de Infrarette! Ik vond het eten echt veel lekkerder! Van het weekend ga ik een ander recept uitproberen. Wat het gaat worden blijft nog even een verrassing. De post zal dan in ieder geval meer in de vorm van een recept zijn. Dus houd mijn blog in de gaten!
De Infrarette kan je onder andere via Novisell.nl bestellen voor €129. Ja, het is aan de prijzige kant, maar het is echt veel lekkerder en gezonder dan een gourmetstel.
♥ Ken jij de Infrarette al? Zou jij het willen testen?
Dat klinkt echt goed!
Is het ook hihi 🙂
Dit ziet er een heel goed toestel uit! Wij eten geen gourmet meer, omdat het altijd zo vet is en het hele huis stinkt.. Dit lijkt mij veel beter!
Ik vind gourmetten ook altijd zo vettig en stinken,maar ik vind het wel altijd gezellig. De Infrarette is echt de oplossing. Vooral met mager vlees!
wat handig zeg ziet er goed uit, oh ik hou van gourmetten lekker op je gemak braden en lekker smullen! liefs x
Wat gaaf dat je die mocht testen! Het klinkt een stuk fijner dat een gril plaat. Jammer dat er toch nog stank vrij kwam 🙁 Dat is altijd zo een nadeel!
Ja dat vind ik ook echt een nadeel! De geur was wel minimaal hoor. Het ligt er vooral aan wat je op de Infrarette legt.
Ik krijg hier spontaan honger van, tof apparaat!
Ga dit zelf ook maar eens uitproberen
Ik ben benieuwd, alvast smakelijk eten!
Is die nog ergens te verkrijgen? Ik heb het ronde, kleinere model, maar iets te klein.