♥ Basisrecept voor aspergesoep
Eind van de maand is het aspergeseizoen alweer voorbij. Door de vakantie heb ik er kort van kunnen genieten, maar beter kort dan niet. En we hebben nog bijna twee officiële weken te gaan. Een favoriet gerecht is de aspergesoep, maar ook asperges met ham en ei blijft lekker. Aspergesoep is eigenlijk niet moeilijk om te maken. Iedereen kan het basisrecept maken!
Wat heb je nodig?
♥ 500 gram Asperges
♥ Kleine aardappel
♥ 2 sjalotjes
♥ Groentebouillon (van 2 tabletten met 1 l water)
♥ Kookroom
♥ Peterselie
♥ 1 tl Kerriepoeder
♥ Grote hoge pan (waar de asperges in kunnen staan)
♥ Snijdplan
♥ Schilmes
♥ Dunschiller
♥ Staafmixer
♥ Schuimspaan
Optioneel:
♥ Gerookte kip
♥ Champignons
Voorbereiding aspergesoep
Het schillen blijf ik een rot werk vinden, maar gelukkig verkopen ze tegenwoordig geschilde asperges. Ben je een stuk sneller klaar. Wil je de asperges toch schillen (scheelt zeker in de kosten) gebruik dan een dunschiller. Je hebt ook speciale aspergeschillers. Schil de asperges heel voorzichtig, voor je het weet zijn ze gebroken.
Het is belangrijk dat je ze goed schilt anders blijven ze hard. Ik schil ze daarom ook twee keer, vooral de dikke asperges. Schil van onder de kop naar het uiteinde. Snijd dan ongeveer 1,5 cm van de onderkant van de stengels. Let op: bewaar de schillen en de onderkant van de asperges voor de bouillon.
Schil de aardappel en snijd het in kleine stukjes. Het meekoken van een aardappel zorgt ervoor dat de soep meer gebonden wordt.
Snipper de sjalotjes en de peterselie snijd je fijn, de champignons (optioneel) maak je schoon en snijd je in plakken. De gerookte kip kan je ook in stukken snijden, ik kocht voorgesneden reepjes. Je hoeft er natuurlijk geen champignons en gerookte kip in de soep te doen. Zoals je ziet kan je de soep naar smaak vullen.
Bereidingswijze aspergesoep
Fruit de sjalotjes met de kerriepoeder aan in de hoge pan. Doe de schillen en de uiteinden van de asperges in een hoge pan samen met de groentebouillon. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten zacht door koken. Voeg vervolgens de asperges en aardappelstukjes toe en laat het 15 min koken.
Haal met een schuimspaan de schillen en uiteinden van de asperges uit de soep. Nu mogen ze wel de prullenbak in. Haal ook een paar asperges uit de bouillon te garnering van de soep, je snijd ze in stukken van ongeveer twee cm. De rest van de soep pureer je met de staafmixer tot een gladde bouillon.
Zet de pan terug op het vuur, voeg de kookroom toe en warm het al roerend op samen met de champignons (tot het zacht is) en kip. Tot slot voeg je de aspergestukjes en peterselie toe. Je kan de soep met zout en peper verder op smaak brengen.
Serveer de aspergesoep met stokbrood en tapenades voor een heerlijke maaltijd of als voorgerecht.
Aspergesoep word over het algemeen gegeten zoals het basisrecept, maar ik vind het wel leuk om er af en toe mee te spelen. De variant met champignons en gerookte kip was lekker.
♥ Wat vind jij van asperges en aspergesoep?
Lekker zo’n aspergesoepje!
Wat ziet dat er lekker uit zeg, die ga ik een van deze dagen eens klaar maken!
http://www.LanaDrama.nl
Heerlijk! Maak je nog een keer soep de komende dagen….
Lekkerrrr….! Ga ik proberen
Leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
That looks so good! Have a lovely day. xoxo