♥ 9 dingen die je vast niet wist over thee
Thee is het perfecte remedie voor uhm alles? Als je buikpijn hebt, even een moment wil ontspannen en perfect voor wanneer je wil bijpraten met je vriendinnen. Afgelopen vrijdag was ik bij het Bredemeijers bloggerevent. Een event geheel in het teken van thee en foodpairing. Het was het moment om heerlijk te genieten en er veel over te leren.
Bredemeijer
In eerste instantie zei Bredemeijer mij vrij weinig. Met de woorden tea en foodpairing was ik natuurlijk al om, maar toen ik op onderzoek uitging naar Bredemeijer vond ik het erg leuk dat zij het organiseerden. Wat stiekem kent iedereen Bredemeijer wel. Namelijk van de theepot die (waarschijnlijk niet nu nog steeds) bij oma en opa op tafel stond/ staat. Nu zijn ze erg bekend door de dubbelwandige theepotten waar je theewater lekker lang warm in blijft.
De sfeer van de leuke middag komt nog beter over in de film.
Thee feitjes
Wat ik tijdens de gezellige dag vooral heb geleerd is dat thee drinken niet gewoon thee drinken is. Ja je kan wel een Pickwick theezakje een paar keer heen en weer hengelen in kokend water (yes schuldig), maar het is veel lekkerder als je rekening houdt met een aantal punten:
♥ Thee water blijft drie kwartier tot een uur warm genoeg voor thee in de dubbelwandige theepotten van Bredemeijer.
♥ Gebruik altijd vers water en kook het niet tien keer achter elkaar door. Hier ben ik onwijs schuldig aan, want ik vul ’s ochtends de waterkoker en kook het door tot aan het eind van de dag. In vers water zitten veel meer mineralen en meer zuurstof, waardoor de thee lekkerder van smaak wordt.
♥ Om echt lekkere thee te zetten gebruik je mineraal water, maar zorg ervoor dat de droogrest van het water onder de 50 blijft. Spa blauw water heeft bijvoorbeeld een droogrest van 33 mg/l, Evian 309 mg/l. Droogrest is wat overblijft in de waterkoker als je het water helemaal laat verdampen door het te koken. Spa blauw vind men hierdoor bijvoorbeeld gezonder voor het lichaam dan Evian, het is zuiverder.
♥ Gebruik geen thee ei bij verse thee. Door het ei kunnen de theeblaadjes geen kant op en kunnen ze dus helemaal hun werk niet doen. Zonde! De zakjes waar je verse thee in kan doen zijn al iets beter, aangezien de theebladen meer ruimte hebben. De perfecte manier is om het in een pot thee zetten met de bladen er los in en het vervolgens over te schenken.
♥ Hoe hoger de temperatuur van het water hoe bitterder de smaak van de thee. Vind je de thee dus te bitter? Laat het water afkoelen en probeer de thee nogmaals, het smaak echt heel anders. Ik ben geen liefhebber van zwarte thee, maar toen ik het verschil proefde van de zwarte thee met water en tussen 80 graden en 70 graden was ik verrast. Ik vond de 70 graden zwarte thee zelfs lekker dan groene thee.
♥ Te veel cafeïne in de thee? Zet de thee met minder warm water, hoe hoger de temperatuur van het water hoe meer cafeïne het afgeeft. Wat ook werkt is om de eerst keer dat je de thee zet het weg te gooien, wanneer je de theebladen nog een keer gebruikt zit er al 30 % minder cafeïne in.
♥ Van het theezakje hengelen word de thee bitter. Thee komt het best tot zijn recht wanneer je het een trektijd geeft van ongeveer drie minuten. Eerst komt de kleur vrij, dan de pas de smaak. Voor de juiste aroma heeft echt even tijd nodig. De gemiddelde theetrektijd van Nederlanders is 16 seconde.
♥ Theewater moet je eigenlijk niet doorkoken, het is dan net iets te heet. Wat je het best kan doen is je theewater ongeveer drie minuten laten staan voordat je het bij de theeblaadjes doet. Gevaar is wel dat je theewater helemaal vergeet…
♥ Heb je ook een goed gevulde theedoos in de kast staan? Dit is dus de slechtste manier om thee te bewaren. De aroma’s van de thee vermengen zich met elkaar door oxidatie. En ik maar denken dat een grote theedoos handig is. Het best kan je thee per smaak bewaren in een luchtdicht blik met weinig ruimte ruimte voor lucht. Wanneer je de thee in een blik doet waarbij alleen de helft van het blik gevuld is verliest het alsnog smaak.
Thee als smaakversterker
Tijdens de foodpairing workshop van theesommelier Mariëlla Erkens maakten we kennis met de kracht van thee in combinatie met voedsel. Net zoals wijn kan thee ook effect hebben op de smaaksensatie van voedsel. Zo smaakte de zwarte thee met pure chocolade heel krachtig terwijl dezelfde thee met melkchocolade juist heel zacht en zout smaakte. Het was erg leuk om zo een keer te spelen met thee en smaken.
We kregen eind van de dag ook nog een onwijs leuke goodiebag mee naar huis, maar ik ging vooral naar huis met het idee dat een theetje doen nog meer is dan even snel wat drinken. Het is echt een genietmoment. Ik ga het waarschijnlijk nooit zo uitgebreid doen als bij een Chinese theeceremonie, maar met simpele stappen kan je het nog net iets lekkerder maken dan het al is.
♥ Hoe drink jij je thee? Maak je er een echt genietmoment van of ben drink je het tussen neus en lippen door?
Wat een interessante tips allemaal! Leuk om te lezen! 🙂
Super leuk om te horen! Dankjewel!
Oh dit is nu eens echt een superleuk artikel! Lijkt me ook een leuk evenement seg 🙂
Dankje Evelien. Het was ook een heerlijke event 😉
Wat een gaaf event Mandy, tof dat je daar bij mocht zijn!
Was ook iets voor jou geweest Marcella!!!
I love thee! Heb 3 minuten naar de koperen theepot zitten staren, mooi!!!
Dan kan ik helemaal in komen, hij is zooooo mooi!