♥ Wanneer je vitamine D en zon te kort hebt

Vogels die je ’s ochtends wakker fluiten en lekker buiten kunnen eten. Mis jij de zomer ook zo? De dagen worden al wel langer, maar de griepepidemie is nog steeds niet op het hoogtepunt. Energietekort en lusteloosheid horen bij de winter en dat is een teken van vitamine D en zon te kort! Met een paar simpele stappen kan jij je weer springlevend voelen.

nieuwe keuken fruitmand vitamine d en zonIn mijn vorige blog schreef ik al hoe je meer warmte kan creëren tijdens de koude dagen, maar de echte manier om je goed te voelen is goede voeding en het binnen krijgen van genoeg vitamines.

Vitamine tekort en klachten

In totaal zijn er 13 verschillende vitamines. De belangrijkste vitamines kent iedereen wel, met name vitamine C, D, B11 en B12. Vitamine K en E zijn voorbeelden van minder bekende vitamines. Toch is het belangrijk voor je gezondheid om ze allemaal binnen te krijgen. Wanneer je een vitamine tekort hebt merk je er in eerste instantie weinig van, maar bij langdurig vitamine te kort kunnen toch verschillende klachten optreden. Lusteloosheid, vermoeidheid en energie te kort zijn bekende symptomen. Maar bij vitamine E te kort kan je bijvoorbeeld ook bloedarmoede krijgen en spierzwakte. Bij chronische B1 tekort kan je last krijgen van concentratieproblemen, geheugenverlies en zelfs hartklachten. Maar ook depressie is een gevolg van vitamine te kort. En ik gaf het gebrek aan zon en warmte de schuld van de blue mood.

selfie in de zon

Vitamine D en zon

Wat te doen tegen vitamine D en zon te kort?

Ondanks we allemaal weten dat we de vitamines via gezond eten binnen krijgen eten we allemaal wel eens iets ongezonds. Er is denk ik helemaal niks mee om af en toe een frietje te eten, maar voor je gezondheid doet het niet veel goeds.  De basis van gezond eten moet goed zijn en als je er echt niet uit komt kan je het aanvullen met multivitamine. Maar wat kan je allemaal eten om je vitamine te kort te minderen?

after travel dip food gezond etenOm je vitamine A te kort (je hebt onder andere een droge huid en dof haar) aan te vullen moet je vlees, vis , zuivel en eidooiers eten. Maar ook wortels, koolsoorten en geel- of oranjekleurige groenten. Vitamine C komt vooral uit groente en fruit. In de onderstaande afbeelding kan je aflezen welk voedsel waar goed voor is.

Vitamine D is iets speciaals. Vitamine D en zon gaan samen. Het is namelijk het enige vitamine die we zelf aan kunnen maken onder invloed van zonlicht. Met name ouderen, kinderen en mensen die weinig buiten komen, een donkere huid hebben of gesluierd zij worden geadviseerd om extra vitamine D in te nemen. Ik ben niet heel donker, maar toch geld dit als indo ook voor mij. Ik slik dus extra Vitamine D om mijn spieren soepel en sterk te houden, mijn immuunsysteem te ondersteunen en voor meer energie.

vitamine d en zon gezond etenZoals ik al zei gaan vitamine D en zon samen. De regels is tussen april en oktober, want dan is de zonnestraling sterk genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken, tussen 11:00 en 15:00 minstens een half uur buiten zijn. Voor de overige maanden heb je toch extra voedingssupplementen nodig. Daarnaast zit het ook in vette vis, vlees en eieren. Mijn tip: een omelet wrap maken, met spinazie, avocado en gerookte zalm (of gerookte kip).

En om extra gezond te leven is het natuurlijk goed om te blijven bewegen. Door te sporten maakt je het wel bekende goedje endorfine aan. Dat in combinatie met goede voeding maakt je weer springlevend.

Ben jij ook zo toe aan aan de zomer? Slik jij extra voedingssupplementen? Of haal je alle vitamine uit groente en fruit?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

2 reacties

  1. Evelyn schreef:

    Goede puntjes! Ja het is altijd weer een drama in de winter he. Ik merk er nu niks van tijdens mijn overwintering in Thailand en ik vind het wel lekker. Snap wel dat veel mensen depri worden en naar een warm land willen vluchten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com