♥ Waar heb je last van bij een hersenletsel

Van de buitenkant zie je niks. Maar dat wil niet zeggen dat je nergens last van hebt. Intern gebeurd er van alles wanneer je een hersenletsel hebt. Een hersenletsel, wat is het nou eigenlijk en waar heb je last van bij een hersenletsel? Veel is er nog onduidelijk over het leven met een hersenletsel en daarom wil ik er graag meer aandacht aan geven. Om jou zo een kijkje te geven in het leven met een hersenletsel, zodat het begrijpbaarder wordt.

outfit teva zara mango schiermonnikoog

Ik heb ook wel eens hoofdpijn. Ik ben ook zo moe.

In eerdere leven met een hersenletsel blogs schreef ik al over hoe ik mijn hersenletsel opliep. En ik schreef over mijn opname in het revalidatiekliniek. Maar de meest gestelde vraag is toch wel waar heb je last van bij een hersenletsel? En daar gaat deel vier van Leven met een hersenletsel over. Helaas kan ik het niet duidelijk maken in één blog. Omdat het een hele waslijst is en omdat ik het graag omschrijf met voorbeelden.

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. En ik hoor zo vaak dat iemand zegt ja ik ben ook moe. Natuurlijk iedereen heeft recht om een keer moe te zijn of hoofdpijn te hebben, maar geloof mij je hebt er op een andere manier last van bij een hersenletsel. En dat wil ik duidelijk maken. Daarnaast is het ook niet altijd leuk om te horen als mensen dat zeggen, het voelt alsof je handicap niet serieus wordt genomen. Dus tip één; zeg nooit dat je ook wel eens moe bent als je klachten bespreekt van een hersenletsel.

Wat is een hersenletsel?

Er zijn twee soorten hersenletsels. Een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en een aangeboren hersenletsel. Ik heb dus een NAH aangezien ik het door een ongeluk in een achtbaan heb gehad. NAH ontstaat door een beschadiging van de hersenen door een ziekte of door een andere oorzaak. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een beroerte, tumor, Parkinson of zoals in mijn geval een ongeval.

oud en nieuw outfit costesIk liep een hersenkneuzing op. Hierbij raakt het hersenweefsel beschadigd (dit in tegenstelling tot bij een hersenschudding). De gevolgen hiervan kan je indelen in gradaties: van licht, midden tot zwaar en zelfs de dood. Ik heb een redelijk milde vorm, maar daarvan wel de zwaarste. Dat hoorde ik van de revalidatie arts toen ik werd opgenomen in het revalidatiekliniek. Sommige herstellen (bijna) volledig, andere, zoals ik, houden er een handicap aan over.

Maar waar heb je last van bij een hersenletsel?

Voor iedereen is het anders daarnaast zijn veel klachten niet zichtbaar waardoor het ook moeilijk te begrijpen is voor anderen. Vaak vergeten ze ook dat je gehandicapt bent, omdat ze het niet zien. Het enige zichtbare bij mij is dat ik een litteken heb op mijn voorhoofd. Er zit ook minder gevoel in. Verder zie je weinig van mijn handicap. Dat wil echter niet zeggen dat ik er geen last van heb. Integendeel zelfs, want ik merk het elke minuut van de dag.

last van bij een hersenletsel overprikkeling

Foto van Hersen-uitleg

Last van bij een hersenletsel; een kapotte filter

Het meest heb ik last van de cognitieve stoornissen. Denk hierbij aan problemen met denken, geheugen, concentratie, bewustzijn, dingen opnemen en verwerken. Waar ik het meest last van heb is dat mijn filter kapot is. Veel mensen hebben hier last van bij een hersenletsel, in verschillende gradaties.

Een gezond persoon kan alles wat hij ziet, hoort, voelt, proeft en waarneemt met zijn zintuigen filteren. Dit gaat onbewust. Door te filteren onderscheid hij wat hij wel en niet wilt onthouden of verwerken. De externe prikkels die je waarneemt en de interne prikkels (zoals gevoelens en gedachten) worden dus normaal onderscheiden zodat je de voor jou belangrijke dingen bewust kan waarnemen. Wanneer het filter kapot is wordt er geen onderscheid gemaakt. Alle informatie en prikkels krijg je binnen waardoor er kortsluiting ontstaat. Je hersenen kunnen het niet aan om alle informatie te verwerken en om er gevoelens of gedachten aan te koppelen. Met als gevolg dat er overprikkeling ontstaat.

speciale momenten costes fashion genieten zon

Last van bij een hersenletsel; overprikkeling

Prikkels worden waargenomen door neuronen die het geen wat je waarneemt omzet in elektrische signalen. De signalen worden vervolgens naar de hersenen gestuurd. Dan volgt er pas een reactie. Als iemand een glas drinken aangeeft pak je het bijvoorbeeld aan. Maar wanneer je teveel prikkels binnen krijgt omdat het filter kapot is raakt het zenuwstelsel overbelast. Nieuwe informatie kan niet worden opgenomen en het is moeilijk(er) om te reageren. Je weet dan bijvoorbeeld niet dat iemand het glas geeft voor jou of wat je moet doen om het aan te pakken. Misschien zie je het glas niet eens bewust.

zomerupdate energie opdoen

Verplicht rusten

Door overprikkeling ontstaat er kortsluiting. Mijn hersenen stoppen gewoon met nadenken. Dingen die je normaal onbewust doet zoals lopen zijn ineens niet meer onbewust. Ineens moet ik dan overal over nadenken en dat kan soms best even duren. Alles wat je doet, denkt, proeft en voelt is eigenlijk een aangestuurde actie, maar als dat niet meer werkt merk je pas wat je hersenen allemaal moeten doen om iets te kunnen doen. Niks is vanzelfsprekend terwijl wij dit als gezonde mensen toch zo ervaren. Rust is vaak het enige antwoord op overprikkeling. Je hersenen maken overuren en er staat nog een wachtrij met informatie die je nog moet verwerken. In tijd van rust kan je het allemaal een plaats geven. Pak ik niet voldoende rust dan zijn treden er ernstigere klachten op.

happy summer feeling

Zo zie je niks aan mij… Toch was ik hier heel erg moe door overprikkeling

In de huidige maatschappij gaat alles snel (dat merk je vooral als je een hersenletsel hebt), normale mensen willen veel prikkels ervaren. Bedenk maar eens wanneer jij voor het laatst even helemaal niks hebt gedaan. Een boek lezen of genieten van het uitzicht telt niet. Dan krijg je nog steeds prikkels binnen. Denk maar aan de vogels die fluiten. Een auto die voorbij rijdt, fel zonlicht, de blaadjes die bewegen door de wind, je telefoon die oplicht. Het is bijna onmogelijk om alle prikkels uit te schakelen en daarom is het ook zo moeilijk om echt rust te krijgen en te herstellen.

kersenbloesem wander rust hersenletselMoeheid, ruis in de oren, slaapproblemen, moeite met praten, veel mensen hebben er last van bij een hersenletsel. De gevolgen van overprikkeling en een kapotte filter zal ik in een volgende blog uitleggen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat mensen bewust moet genieten van de dingen die ze doen, ervaren en voelen. Vooral de kleine dingen. Het klinkt zo normaal dat je kan lopen en dat je televisie kan kijken met het geluid aan. Maar dat is het niet! In het begin keek ik, als ik al energie had, televisie zonder geluid en ik zette het beeld op zo donker mogelijk. Wees juist bewust van de normale dingen die je doet en geniet daarvan!

♥ Wanneer heb jij voor het laatst echt rust met zo min mogelijk prikkels ervaren? Waar denk jij waar je last van heb bij een hersenletsel?

Wil je meer lezen over hersenletsels?
Ongeluk in een achtbaan | leven met een hersenletsel #1
Van Kalkar Wunderland naar het ziekenhuis| leven met een hersenletsel #2
Opgenomen in een revalidatiekliek| leven met een hersenletsel #3
3 x rust vinden in een overvolle agenda
Lees dan meer op hersen-uitleg, Hersenz en/ of Hersenletsel.

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

2 reacties

  1. Leonie schreef:

    Als ik dit lees besef ik me vooral weer hoe sterk je bent. Ondanks dit straal je nog steeds, net als vroeger. Kus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com