♥ De ultieme wijnbeleving tijdens Kerst

Je hoeft geen echte wijnkenner te zijn om te willen genieten van je wijn.  Een wijntje drinken staat voor mij met name voor gezelligheid. Vooral op speciale dagen zoals met Kerst. En tijdens zo’n speciaal moment wil ik dan ook een ultieme wijnbeleving ervaren. Want als je dan wijn drinkt dan moet het ook echt iets speciaals zijn.

ultieme wijnbeleving wijnkaraf femme royal leerdam reviewTijdens een avondje uit of tijdens een feestdag zoals Kerst drink ik graag een glaasje wijn, maar als ik thuis ben drink ik  liever een glas water bij mijn eten en thee als ik ’s avonds op de bank zit. Maar speciale dagen moeten natuurlijk met speciale dranken gevierd worden. En je wijn wordt met de speciale handgemaakte wijnkaraffen van Royal Leerdam een ultieme wijnbeleving.

Speciaal ontworpen wijnkaraf voor een ultieme wijnbeleving

Met de feestdagen is het leuk om uit te pakken. Om goed na te denken over de aankleding van je tafel, maar ook wat je de gasten gaat serveren. En dat mag nu net iets meer zijn dan normaal, want daar is het immers kerst voor. In de Experts’ Collection ontwierp registervinoloog Barbara Verbeek voor Royal Leerdam wijnglazen die de smaakbeleving van een specifieke wijn versterken. Maar ze ontwierp ook twee speciale wijnkaraffen en een bijbehorend element.

ultieme wijnbeleving royal leerdam wijnkaraf

Experts collection wijnglazen voor een ultieme wijnbeleving

Rode wijn schenken wij in een groot wijn glas en de witte wijn in een kleine wijnglas. Want zo hoort het toch? Volgens Barbara is dit achterhaalt. ‘Een makkelijke, fruitige wijn in een groot glas is als een panty die van je kont afzakt,’ zegt vinologe en sommelier Barbara Verbeek. Ze legt uit dat je hierdoor de elasticiteit van de wijn weg zakt en dat de wijn veel beter terecht komt in een kleiner glas. Volgens haar zijn er eigenlijk vijf verschillende types wijn. Ieder wijnglas brengt de eigenschappen en de smaak van een wijn naar boven.

Licht & Fris
Voor licht en frisse wijnen werkt een toelopende wijnglas het best. Hierin wordt de levendigheid en aroma’s goed bewaard.  De volgende druivensoorten vallen hieronder: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Grünrt Veltliner, Verdejo Airen, Maccabeo en Gamay.

Fruitig & Soepel
De zuurstof in de fruitige tonen worden makkelijker losgemaakt in een wijnglas met een slank design waarbij de kelk onder iets wijder is. Wijnen zonder houtrijping passen het best hierbij, denk hierbij aan: Chardonnay, Pinot Blanc, Chenin Blanc, Viognier, Albarinho, Grillo, Roussanne, Müller-Thurgau, Merlot, Frühburgunder en Tempranillo Joven.

Vol & Rijp
In een ronde, elegante vorm wijnglas met en wijde opening kan een volle en rijpe wijn makkelijk ademen. Het krijgt zo de ruimte om te open en de intense geur en robuuste smaak los te maken. De zuren en tanninen lijken zelfs een beetje te verdwijnen. Op hout gelagerde wijnen zoals Chardonnay, houtgerijpte Viognier, Shiraz, Tempranillo (joven/ crianza), Gewürztraminer, Malbec passen hierbij.

Krachtig & Kruidig
Hiervoor gebruik je het grootste wijnglas. De wijnen hebben veel zuurstof nodig om wakker geschud te worden en de bittere tonen te verzachten. Krachtige en kruidige wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Tempranillo (Gran) Reserva, Syrah, Pinot Noir, Sangiovese, Carménère en Touriga Nacional.

Mousserende wijnen
In een kleiner glas gaan smaak en geur verloren. Daarom schenk je mousserende wijnen in een open glas met een ronde vorm. Wijnen zoals Champagne, Cava, Cremant, Prosecco, Sekt, Vonkelwijn schenk je dus niet in een flûte tenzij het wijnflessen zijn met een schroefdop. Daar staat minder druk op de wijn en in een coupe verdwijnt het dan.

royal leerdam wijnkaraf ultieme wijnbeleving

Experts collection wijnkaraffen voor een ultieme wijnbeleving

Voor de ultieme wijnbeleving tijdens de feestdagen bewaar je de wijn op tafel in een karaf. En niet zomaar eentje natuurlijk. In navolging van de vijf speciale wijnglazen heeft Barbara ook bijbehorende karaffen ontworpen om de ultieme wijnbeleving compleet te maken. Ze ontwierp de zogeheten Femme en Homme karaf met bijbehorend Roc element.

wijnkaraf royal leerdam

Femme wijnkaraf

Wijnkaraf Femme is als een baljurk. De elegante vorm doet denken aan de sierlijke baljurk. Door de specifieke vorm komt er op een gecontroleerde manier zuurstof bij de wijn en het taps toelopende ontwerp houdt de aroma’s compact en de zuurheid fris. Femme is geschikt voor complexe, jonge, fruitige, volle witte of rode wijnen. Denk hierbij aan een Houtgerijpte Chardonnay, Houtgerijpte Chenin Blanc, Houtgerijpte Viognier, Marsanne, Roussanne, Malbec, Carménère, Merlot, Tempranillo Crianza, Shiraz, Zweigelt, Primitivo en Nebbiolo.

royal leerdam wijnkaraf femme review kerstdiner

Homme wijnkaraf

De homme wijnkaraf is speciaal ontworpen voor krachtige, kruidige of complexe wijnen. De sterke hoge schouders geven de wijnen extra zuurstof. Zowel witte als rode wijnen ontwikkelen zich hierdoor sneller. De volgende wijnen komen het beste tot hun recht in karaf Homme: Chardonnay met duidelijk aanwezige  houtrijping, Tempranillo (Gran) Reserva, Sangiovese, Grenache, Syrah, Mouvèdre, Pinotage, Cabernet Sauvignon en Touriga Nacional

Roc element

De karaffen kan je gewoon op tafel zetten, maar ook op de het Roc element. Het Roc element is gemaakt van een uniek soort Finse zeepsteen dat maar liefst meer dan 2 miljard jaar geleden is ontstaan. Het zorgt ervoor dat de wijn op de optimale temperatuur kan worden gehouden. Warm het element op in de over, verwarming of door middel van heet water om de wijn op te warmen. Door het Roc element te koelen kan je juist de wijn koel houden. Ideaal voor in de zomer!

wijnkaraf royal leerdam femme review

De ultieme wijnbeleving, is het echt?

Zelf heb ik de Femme wijnkaraf en ik vind het een plaatje op tafel. Zo sierlijk en mooi. Maar daar stopt de ultieme wijnbeleving niet. Het klinkt bijna ongeloofwaardig, maar de wijn smaakt echt heel anders wanneer het geserveerd wordt vanuit de Femme wijnkaraf. Het is veel zachter en tegelijkertijd voller van smaak dan wanneer je het rechtstreeks uit de fles schenkt. Daarnaast hoef je je wijnfles niet vast te houden wanneer je het overschenkt. Die kan je gewoon op de kop in de karaf zetten en bovendien liggen de wijnkaraffen heerlijk in de hand. Met één hand schenk je zonder te knoeien (zelfs ik) gemakkelijk een glas wijn in. Door de bolling onder de karaf kan je het heel makkelijk vast houden. Ja, de wijnkaraffen van Royal Leerdam dragen echt bij in een ultieme wijnbeleving en een hele warme en smaakvolle Kerst.

Wat is jouw ultieme wijnbeleving?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com