♥ Slow travel maakt reizen met een beperking mogelijk

Reizen is een groot avontuur. Onbekende paden leren kennen en nieuwe ervaringen opdoen. Het is een verrijking, maar tegelijkertijd ook een enorme inspanning. Vooral als je een beperking hebt en je gevoelig bent voor prikkels. Het maakt het reizen zwaar, maar als je er goed mee om gaat kan je prima reizen met een beperking. Ik heb er in de jaren aardig wat handigheid in gekregen en slow travel is het grote antwoord.

opmerkelijke dingen in de FilipijnenRegelmatig krijg ik er vragen over. Hoe doe je dat? Reizen met een beperking, kan dat wel? Mijn antwoord: JA! Waar een wil is een weg, je moet alleen jouw weg vinden! Eerlijk toegeven, thuis blijven met regelmaat is voor mijn gezondheid beter. Tijdens het reizen krijg je ontzettend veel prikkels binnen. Nieuwe omgevingen, constant veranderende omstandigheden, veel andere toeristen. Een mega trigger voor mijn hersenletsel. Reizen met een beperking is echt een topsport. Het hebben van een beperking op zich is dat al, reizen is de olympische spelen. De kers op de taart, qua zwaarheid, maar ook qua ervaring. Het is iets wat ik niet wil missen, ondanks het ‘harde werken’. Reizen met een beperking gaat namelijk prima, je hoeft er echt niet voor thuis te blijven! Je moet alleen meer plannen en dingen meer los laten.

Tips om te reizen met een beperking

De ene beperking is de ander niet. Dus niet alle tips zullen gelden voor iedereen, maar iedereen kan er wel iets uit halen. Ook wanneer je geen beperking hebt, want slow travelen laat je meer zien.

bali gunung kawi sebatu reizen backpacken indonesie reizen met een beperking♥ De reis naar de bestemming is voor iedereen een onderneming. Vooral wanneer er sprake is van tijdreizen. Wat je kan doen tegen een jetlag heb ik in een eerde blog geschreven. Wat voor mij goed werkt is de reis goed plannen. Twee dagen van te voren zorg ik dat ik alles klaar hebben liggen. Dit vermindert stress en heb je meer tijd over om te voor rusten. Het ligt er aan hoe je reist, maar stel je gaat met de auto. Plan om de zoveel tijd een stop in, wat haalbaar is voor jou. Ga je met het vliegtuig, dan zit je aan tijden vast. Maar plan alles ruim, haasten is nooit goed.

Pas je reis tempo aan! Slow travel is the key! Als je op een plaats bent, wil je van alles zien. Het liefst zoveel mogelijk. Maar met een beperking gaat dat gewoon niet. Je kan niet elke highlight bekijken. Of je kan er niet komen omdat het pad niet toegankelijk is. In mijn geval is het omdat ik niet zoveel energie heb om mijn dag vol te proppen.

summer tag filipijnen strand siquijor palmbomenOp de dag van aankomst en de dag erna plan ik meestal niks. Ondanks je eigenlijk op verkenning wilt, heb ik er veel meer aan om die dagen rustig bij te komen. Een beetje rondlopen in de buurt, lekker op het strand liggen. Hierdoor houd ik veel meer energie over voor de rest van de reis. Maar tegenstrijdig voelt het wel.

Daarnaast plan ik een bezoek in met rust tussendoor. Bijvoorbeeld in de ochtend bezoek ik een tempel. In de middag doe ik een dutje op het strand en daarna maak ik een wandeling door de rijstvelden. Maar het kan natuurlijk zijn dat er geen strand in de buurt is. Ga langzaam door de stad. Geen foto en weer weg. Neem de tijd om echt te zien wat je ziet. Ga lekker op een bankje zitten om bij te komen. Met zonnebril op kan je makkelijk even je ogen sluiten. Of ga lekker op een terras zitten met een kop koffie. Reis langzaam en bewust. Je geniet meer van wat je ziet. En de dag erna is het stranddag, even bijkomen van de dag ervoor.

koffer handbagage rugzak of schoudertas indonesie reizen prambananMaak keuzes. Sommige dingen zal je moeten skippen. Ik probeer altijd een mega highlight te pakken en de rest wat minder belangrijke highlights. Het voordeel is dat het daar minder druk is, waardoor ik minder prikkels krijg. Ook qua bezoektijd. Zoek uit wat een rustig tijdstip is en kies een makkelijke route om er te komen. De lokale bus er naartoe is een super leuke ervaring, maar het kost je ook veel energie. Een Uber of taxi is misschien wel duurder, maar het spaart je ook moeite en energie. Maar alles hangt af van wat je kan en wat je wil ervaren. Bedenkt dit goed van te voren en laat daar je keuzes vanaf hangen.

surfen gerupuk lombok indonesie reizen met een beperking slow travel♥ Georganiseerd of ongeorganiseerd reizen? Ik ben sowieso voor ongeorganiseerd reizen/ backpacken, maar sinds mijn beperking nog meer. Ik vind het heerlijk om zelf een reis uit te stippelen. Reizen met een beperking is een stuk makkelijker als je zelf alles kan bepalen. Als je een ochtend niet zo goed voelt, blijf je gewoon een uurtje langer in bed liggen. Wanneer je georganiseerd reist zit je vast een planning en heb je altijd groepsdruk(te). Het samenstellen van een reis kost moeite, maar er zijn genoeg zelfstandigen die persoonlijke reizen samenstellen. Bespreek hiermee goed wat je kan en wat je wilt. Zij kunnen het voor je uitzoeken. Een andere optie is aan een hotel medewerker vragen of hij/ zij een excursie kan regelen. Zo kan je altijd last minute kijken wat je kan die dag.

♥ Ga voor kleine hotels (guesthouses, B&B’s) buiten het centrum. Ook al is alles te doen in het centrum, een hotel buiten het centrum biedt mij veel meer rust. Kleinere hotels ook, er zijn minder mensen om je heen en er is meer rust. Vaak is het ook nog eens voordeliger. Zo gingen wij bijzonder overnachten in een bubble in Uluwatu met privé strand.

rustige reisroute door bali, guesthouse, nusa penida apit lawang zwemmen indonesieWat vooral heel belangrijk is met reizen met een beperking is dat je alles aanpast aan jouw kunnen. Bewaak je grenzen goed. Soms maak je een planning, maar blijkt het toch te zwaar te zijn. Wees dan niet koppig, maak een nieuw plan. Zo ben ik in in plaats van de Rinjani te beklimmen in vier dagen, drie dagen gaan rusten en één dag gaan surfen. Slow travel is de manier voor mij. Maar eigenlijk is het voor iedereen goed. Op deze manier kan je je leven even op pauze zetten. Neem de tijd, ervaar de sfeer. Je kan meer genieten van de dingen die je ziet, omdat je ze echt opneemt in plaats van afvinkt. Je ervaart veel minder stress en je ontdekt veel meer bijzondere plekken zonder massatoerisme. Een andere bijkomstigheid is dat het ook nog eens duurzamer is.

♥ Op welke manier reis jij? Zoveel mogelijk zien, of ga je ook voor slow travel? Heb je nog andere tips voor reizen met een beperking?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com