♥ Rijstvelden van Banaue; waar te verblijven & hoe kom je er

Langgerekte witte stranden, azuurblauwe zee en palmbomen vol kokosnoten. Dat is vast het beeld wat bij je op komt als je aan de Filipijnen denkt. Maar één van de hoogtepunten van de backpacktrip was toch echt het hiken door de rijstvelden van Banaue, Batad en Hapao. De rijstvelden staan niet voor niks op de lijst met werelderfgoederen van Unesco.

rijstvelden van BanaueDe meeste mensen slaan het bezoeken van Noord Luzon over bij een reis door de Filipijnen. Het is ook lastig kiezen uit 7.107 eilanden die allemaal even mooi en bijzonder zijn. Ondanks de hele lange reis kan ik toch iedereen aanraden om de rijstvelden van Banaue te bezoeken. Waarom? De beelden spreken voor zich (vergeet het niet in HD kwaliteit te zetten!!)

Banaue & Batad

De rijstvelden van Banaue worden de trappen naar de hemel genoemd en staan bekend als het achtste wereldwonder. Tijdens het hiken door de rijstvelden kijk je er je ogen uit, wat een schoonheid en ongeloof. Ongeloof over hoe mooi het is en hoe het ontstaan is.

banaue rijstvelden filipijnen

Reizen in en naar Banaue

Wat een contrast is het, de chaos van Manilla en de rust in rijstvelden. Ook al liggen de rijstvelden op hetzelfde eiland Luzon, toch is het bijna 350 kilometer verder liggende wereldwonder een rit van ongeveer 10 uur.  Vanuit Manilla, Sampaloc area, vertrekken er drie bus maatschappijen, Ohayami, Coda / KMS en Florida, richting Banaue. Ze vertrekken rond 21 uur. Op de heenweg reisden wij met Florida en de terugweg met Ohayami (wat net een partybus leek met alle verlichting en mega televisiescherm). Beide maatschappijen waren prima. Het maakt weinig uit in wat voor een touringcar je zit, na 10 uur half liggen en half slapen ben je gebroken als je aankomt.

vervoer naar rijstvelden van banaueIn Banaue reizen ze vooral met tricycle’s. Een motor met een zijspan en overkapping. In Aziëstijl kunnen er ongeveer vijf mensen in een tricycle. Wij zijn niet verder gekomen dan vier personen en een daypack. Maar je kan ook op het dak van een Jeepney zitten, je hebt gegarandeerd een mooi uitzicht.

Verblijven in Banaue

Wij verbleven in Bogah Homestay (reserveer je Booking hotel met 15 euro korting via de kortingscode). Een eenvoudige, maar meer dan prima homestay. We hadden een grote kamer met een prima bed en een eigen wc. De badkamer (met warm water) moesten we delen met ik geloof twee andere kamers, maar ik ben de mensen nooit tegen gekomen. Beneden was er een soort van keuken dit deel je met dezelfde mensen. Wij hebben ongeveer 14 euro per nacht voor twee personen betaald. Dit is exclusief ontbijt.

bogah homestay banaue philippines

bogah homestay banaue filipijnen

rijstvelden bogah homestay banaue

Mini rijstvelden bij Bogah Homestay

Het eten is er betaalbaar en lekker. Al moet je wel minstens een uur wachten voordat het geserveerd wordt, bestel het dus ruim van te voren.  De mensen zijn er ontzettend vriendelijk.  Marvin was onze gids en begeleide ons alle dagen dat we er waren. Je krijgt meestal een privégids. Ik kan hem iedereen (net zoals Bogah Homestay) aanraden!

adobo bogah homestay filipijnen

Adobo, een traditioneel Filipijns gerecht

wentelteefjes bogah homestay filipijnen

Ze hebben gewoon wentelteefjes bij Bogah Homestay!

Bogah Homestay ligt iets verder uit het dorp, maar je hebt wel uitzicht op de rijstvelden. Je kan naar het leuke dorp lopen, maar aangezien je al veel meters aflegt in de rijstvelden is een tricycle naar de stad erg fijn. Neem voldoende geld mee wanneer je naar de rijstvelden gaat, niet alle passen worden namelijk geaccepteerd in de pinautomaat.

De rijstvelden van Banaue & Batad

Zoals je in de reisvlog al kon horen zijn de rijstvelden 2000 jaar geleden gemaakt door de lfuago stam. Een stam die voorheen bekend stond als koppensnellers hebben een oppervlakte van 6.400 km2 aan rijstvelden met de hand aangelegd met een hoogteverschil van 1700 meter. Tegenwoordig is het wel iets gemoderniseerd, maar nog steeds is het veelal handwerk. Met name in Banaue en Batad, doordat de terrassen zo stijl en zacht zijn kunnen er geen machines op om te helpen. Wel werken ze sinds kort meer met cement-achtig iets om de terrassen in stand te houden. Voorheen deden ze dit met modder, je kan wel nagaan met alle regenbuien hoeveel werk dat is. Maar elk grassprietje wordt nog steeds met de hand in de grond gezaaid. Hele families werken op de rijstvelden en anders werken mensen er een hele dag voor maar twee euro. En wij maar klagen…

banaue filipijnen rijstvelden

Wat te doen in Banaue?

Naast de rijstvelden van Banaue zijn er meerdere leuke dingen te doen. Het is vooral erg leuk om de sfeer te proeven in het dorp en je te wanen onder de locals. In het dorp vindt je verschillende kraampjes waaronder een geweldige bakker (kaneelbrood was mijn favoriet). Maar er zijn ook kleine souvenirwinkels. Het is leuk om even over de markt te lopen en de lokale bevolking te steunen door er fruit te kopen. Tenzij je liever kippenvoeten hebt, dan kan namelijk ook 😉 .  Ik omschreef al eerder over de opmerkelijk dingen in de Filipijnen. En net zoals in de rest van de Filipijnen is basketbal hier populair, leuk om even bij te kijken. Dat doet de rest van het dorp ook.

markt banaue

kippenvoeten

ijsje banaue wat te doen

hond filipijnen pupEen andere aanrader is een bezoek brengen aan het Banaue Museum. De verzameling rondom de Lfuago stam van Antropoloog Beyer wordt hier tentoongesteld. Denk hierbij aan oude sieraden, kledij en wapens. En mocht je nog tijd over hebben loop dan vanuit Bogah Homestay iets terug richting het dorp en in de bocht vind je allemaal huizen. Leuk om doorheen te lopen en te zien hoe de locals wonen. Wij deden dit wel met Marvin, wellicht is het netter om het met een gids te doen. Traditionele dans en spel kan je eens in de zoveel tijd bewonderen in het Banaue hotel (vraag de locals wanneer het optreden is, dit varieert namelijk). Onze gids Marvin leert de traditionele dansen aan de jeugd zodat de tradities bewaard worden.

banaue hotel traditionele dans lfuago stam

rijstvelden van banaue wat te doenNatuurlijk ga je niet voor het dorp naar het noorden, maar voor het bezoeken van de rijstvelden van Banaue . Dit deden we de dagen erna. In de vlog zag je het al, maar in de volgende blog “Hiken door de rijstvelden van Banaue” lees je er meer over!

Wat is jouw beeld als je aan de Filipijnen denkt? Wist je dat er zoveel rijstvelden hebben?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

3 reacties

  1. Eveline schreef:

    Prachtig!?

  2. Eveline schreef:

    Prachtig!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com