♥ Fase 3 van overprikkeling bij een hersenletsel | leven met een hersenletsel #7

Fase drie is de ergste fase van overprikkeling bij een hersenletsel. Het is eigenlijk een fase die je moet mijden, maar soms ontkom je er niet aan. Soms kom je sneller in de fase terecht dan normaal, soms is je omgeving zo druk dat het niet anders kan. Maar wat gebeurd er in fase drie van overprikkeling bij een hersenletsel? En welke truc pas ik toe om er zover mogelijk vandaan te blijven?

amsterdam selfie rode jurk amstelhotel bloggersdiner leven van een blogger overprikkeling bij een hersenletsel Iedereen lichaam geeft het aan als je over grenzen gaat. Dit geld voor ieder gezond persoon. Wanneer je een hersenletsel krijgt, moet je alle seintjes opnieuw in kaart brengen. Je moet er stil bij staan om het in kaart te kunnen brengen. Wanneer krijg je van wat last? Welk gevolg voel je als eerst? En wat komt erna? Zo ben ik tot mijn drie fases gekomen. In Mentale gevolgen van overprikkeling heb ik meer verteld over fase één en twee. Alles wat ik in deze fases voel zouden alarmbellen moeten zijn. Alarmbellen om te stoppen met wat ik doe en rust te pakken. Als ik dat doe kom ik minder snel/ niet in de akelige fase drie van overprikkeling bij een hersenletsel terecht.

Fase 3 van overprikkeling bij een hersenletsel

  • De hoofdpijn is niet meer te houden. Op bed liggen in het donker is het enige wat dan werkt.
  • Aangestuurde handelingen gaan mis. In slaap vallen lukt dan niet, want in slaap vallen is een aangestuurde handeling. En dat werkt dan niet meer door de overprikkeling. Of een slok drinken nemen is moeilijk. Ik denk dat ik het glas al aan mijn mond heb gezet. Ondertussen gooi ik het drinken gewoon over mijzelf
  • Als ik mega overprikkeld ben kan ik mij dingen nauwelijks herinneren. Of ik heb heel veel cue’s nodig om alsnog een vage herinnering op te halen.
  • Apraxie; coördineren van dagelijkse handeling gaan lastiger. In het begin wist ik bijvoorbeeld soms niet hoe ik moest lopen, wat ik moest doen met een tandenborstel. Dat heb ik gelukkig niet meer. Waar ik wel echt moeite mee heb is dingen open maken, potjes, de blush of een deur. Een sleutel in het sleutelgat steken is ’s avonds elke keer weer een klus. Meestal geef ik mijn vriend de sleutel. Veel makkelijker. De oplader in de telefoon steken blijft ook altijd een uitdaging.overprikkeling bij een hersenletsel rusten gevolgen hersenletsel
  • Ik ga stotteren en kan soms geen hele zinnen vormen. Er komt dan maar één woord uit mijn mond. Terwijl ik van alles wil zeggen. Stel ik wil zeggen dat het snijden van groente niet meer gaat. Het mes vasthouden en daarmee snijden op de juiste plaats, staan en concentreren zijn dan te veel handelingen. Als ik dan om hulp vraag dan kan het zijn dan ik alleen mes kan zeggen. Of groente. Of soms niets, en dan wijs ik naar het geen wat gedaan moet worden omdat ik het niet kan zeggen. Woorden worden samengevoegd, waardoor soms hele (leuke) nieuwe woorden ontstaan.
  • In drukte raak ik in paniek. Alles en iedereen komt op mij af. Beelden vliegen om mijn heen, het voelt alsof ik een blik met sardientjes zit en geen adem meer kan krijgen. Mijn ademhaling wordt dan heel onrustig en ik begin te trillen. En dit kan ook gebeuren als er maar vijf mensen om mij heen zijn. Het hoeven er geen 100 te zijn.
  • De zwarte vlekken in mijn gezichtsveld worden nog groter. Alles draait. Duizeligheid is nu niet meer te negeren. Ik sta ook echt te tollen op mijn benen. Het is fijn als ik mij dan ergens aan kan vasthouden. Maar even stil zitten werk het beste. Ook de misselijkheid neemt toe.
  • Mijn hele lichaam maar vooral mijn handen trillen enorm (soms ook te zweten). Ik heb minder controle ook over mijn lichaam. Dagelijkse dingen zoals lopen wordt moeilijker. Ik moet dan echt eerst even nadenken voordat ik een beweging kan uitoefenen.
  • Ik zie slecht. Mijn ogen kunnen moeilijk scherpstellen. Vooral als dingen dichtbij mijn gezicht zijn of als het constant beweegt zie ik het slecht.
  • Ik heb totaal geen controle over mijn gevoelens, meestal moet ik huilen zonder reden. Gevoelens zijn ook redelijk uitgeschakeld dan. Het kost te veel energie om een emotie te koppelen aan een gebeurtenis. Ik noem het vaak de robotstand. Er is ook geen rem, ik voel niet aan wat te veel is. Dus ik ga maar door in robotstand.

yoga buenos aires japanse tuin zen rustIn fase drie kan ik eigenlijk niks meer hebben. Het voelt aan als overleven, alles doet pijn, alles is te veel. Alsof ik een blurry wereld leef, alsof ik totaal geen controle meer heb op het leven. Alsof je mega dronken bent en je wilt een rechte lijn lopen, maar ondertussen zwalk je alle kanten op. Dat draaierige gevoel wanneer je op bed gaat liggen, is normaal. Alsof je in een spin op de kermis zit of 10 keer achter elkaar over de kop bent gegaan, dat gevoel. Dat in combinatie met een de hele erge kater die je dag erna hebt. De warrigheid, de vermoeidheid en de constante bonk in mijn hoofd. En daar heb je dan geen druppel alcohol voor hoeven drinken. Twee uurtjes winkelen in de stad is al voldoende. Een klein uurtje werken brengt mij al in fase twee, of schoonmaken.

Bewust worden van overprikkeling bij een hersenletsel

Je staat er eigenlijk nooit bij stil hoeveel handelingen je tegelijkertijd uitvoert. Het begint al met ademhalen, tegelijkertijd loop je ergens naartoe. Daar kan je alleen naartoe door te kijken en je lichaam aan te sturen om te lopen. Iets was eigenlijk heel vanzelfsprekend is, maar je voert al drie handelingen tegelijkertijd uit. Stel je voor dat er dan ook nog mensen praten, er rijdt een auto voorbij en je hoort vogels fluiten. Dat zijn weer drie prikkelingen extra. De laatste drie zijn ook prikkelingen die je moeilijk kan uitschakelen, maar daar heb ik zo wel mijn trucjes voor. In een andere blog kom ik daarop terug.De belangrijkste truc is nu dat je in kaart moet brengen wanneer je wat voelt. Vanuit daar kan je verder werken, vanuit daar kan je gevolgen voor zijn.

veluwe wandelen rusten overprikkenling bij een hersenletsel posbank heideJe kan wel nagaan dat het leven heel veel prikkels heeft, meer dan je bewust van bent. Sta er eens bij stil hoeveel handelingen je eigenlijk op een dag uitvoert. Kijk voor jezelf eens hoe jouw lichaam daarop reageert en welke seintjes jouw lichaam aangeeft. Wanneer je goed luistert naar je lichaam kan je overprikkeling voor zijn, of in ieder geval fase drie!

Kan jij je lichaam goed lezen? Weet jij wat de kenmerken zijn van overprikkeling bij een hersenletsel? Herken jij de seintjes die je lichaam geven wanneer je over grenzen gaat?

Wil je meer lezen over hersenletsels?
Ongeluk in een achtbaan | leven met een hersenletsel #1
Van Kalkar Wunderland naar het ziekenhuis| leven met een hersenletsel #2
Opgenomen in een revalidatiekliek| leven met een hersenletsel #3
Waar heb je last van bij een hersenletsel
De gevolgen van overprikkeling | leven met een hersenletsel #5
Mentale gevolgen van overprikkeling | Leven met een hersenletsel #6
3 x rust vinden in een overvolle agenda
Of lees meer op hersen-uitleg, Hersenz en/ of Hersenletsel.

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com