♥ Mentale gevolgen van overprikkeling | Leven met een hersenletsel #6

Kortsluiting in mijn hoofd, zo noem ik het meestal. Door een overvloed aan prikkels blokkeren mijn hersenen, ik kan  letterlijk niet meer nadenken. Een dier met een letter a? Daar kom ik gewoon niet meer op. Maar dat is niet het enige wat er gebeurd. In deze blog een opsomming van de mentale gevolgen van overprikkeling bij een hersenletsel.

outdoorsupply rains regenjas reviewHet was weer een tijdje geleden, maar de laatste tijd zit wel echt aan mijn max van kunnen. Paniek- en huilaanvallen komen dan vanzelf. De verhuizing (maar vooral ikzelf ben) is veeleisend. Daarnaast wilde ik dingen kunnen doen, zoals bloggen, en een sociaal leven hebben. De zoektocht naar balans in een grote verandering waar ik over schreef blijft een uitdaging. Sowieso een verandering, mensen met een hersenletsel kunnen daar extra slecht tegen. Het leven verandert en je moet mee veranderen om verder te komen. De prikkels hebben fysieke gevolgen (←lees hier de blog), maar de mentale gevolgen van overprikkeling hebben veel meer impact op mijn leven.

Mentale gevolgen van overprikkeling

Eerlijk dit is een hele waslijst. Van binnen gebeurd er heel erg veel bij overprikkeling. Meestal zijn de gevolgen van overprikkeling wel op te delen in fases. Er zijn dingen waarvan ik veel sneller last van heb dan andere dingen. Wanneer ik niet voldoende rust pak krijg ik meer last van de gevolgen van een kapotte filter.

kruiden thee van simplici-tea hangstoel rusten

Mentale gevolgen van overprikkeling fase 1

 • Lichte hoofdpijn of eigenlijk hersenpijn. De pijn zit vooral aan de zijkant van het hoofd, niet aan het voorhoofd. Het voelt aan alsof iemand met een mes in je hoofd steekt.
 • Concentratieproblemen. Tegenwoordig kan ik al 20 minuten iets doen als letterlijk alle prikkels om mij heen zijn uitgeschakeld. Maar dat is bijna niet mogelijk. Je hoort altijd wel iets, je ziet altijd wel iets bewegen. Neem een vlieg die voorbij vliegt, de wolken die zich in de lucht verplaatsen, een auto die voorbij komt rijden. Na een minuut of 20 kan ik mij echt niet focussen. Ik vergeet constant wat ik aan het doen ben. Waardoor ik alles door elkaar ga doen.
 • Ik raak in de war van meerdere dingen tegelijkertijd doen. Ik kan mijn niet focussen op wat ik moet doen en vergeet wat ik moet doen. Dat ik iets doe. Maar dagelijkse dingen gaan nog wel redelijk, zoals een slok thee drinken en een luisterboek luisteren. Maar ik kan ook makkelijk opzoek zijn naar mijn deodorant in de kelderkast in plaats van mijn kaptafel die boven staat.
 • Alles gaat langzamer en stap voor stap. Het duurt even voordat informatie verwerkt is, dus ik reageer trager. Daarnaast kan ik bijvoorbeeld ook niet achterom kijken als ik fiets. Dus ik stap zoals een oude oma af mijn fiets om achterom te kijken of er iets aan komt voordat ik oversteek.
 • Nieuwe dingen zijn ontzettend moeilijk. Dat komt omdat je dan zoveel informatie moet verwerken dat je het allemaal niet meer snapt. Nieuwe dingen leren gaat extreem langzaam, maar beter langzaam dan niet.

Eigenlijk is dit een beetje hoe ik ben als ik net het bed uit ben. Dit is de normale ik, de Mandy met een hersenletsel op een goed moment. Maar omdat je meteen prikkels krijgt als je het bed uit komt (wekker, alle handelingen die je moet voeren om je aan te kleden, wassen, ontbijt maken) ga je al gevolgen merken. Dingen gaan als een waas voorbij, ik bevat het denk voor de helft, en ik kan nu nog redelijk meedeinen.

goed slapen slaapkamer rust vinden

Mentale gevolgen van overprikkeling fase 2

 • De hoofdpijn wordt erger, alsof er een band veel te strak om mijn hoofd zit. De messteken worden heftiger. De pijn begint uit te stralen naar mijn nek en kaken.
 • Problemen met visueel ruimtelijk inzicht. Ik denk dat ik door de deuropening loop, maar daar zit ineens een deurpost. Traplopen is lastig (hulde aan de trapleuning).
 • Concentratieproblemen worden erger. Het voeren van een telefoongesprek is nu bijvoorbeeld erg moeilijk. Ik heb ook totaal geen overzicht meer. In een winkel kan ik bijvoorbeeld alle blikken in de schappen niet van elkaar onderscheiden. Het is gewoon één grote kleurrijke blur. De tekst lezen is bijna niet te doen. Als iemand vraagt of hij/zij mij dan kan helpen, dan kan ik daar niet op reageren. Ik heb namelijk geen flauw idee wat er nog gedaan moet worden.
 • Geheugenproblemen. Doordat er nog zoveel prikkels in de rij staan om te verwerken verlies ik ook prikkels. Er is geen ruimte meer om het te verwerken en op te slaan. Met als gevolg dat ik kwijt ben wat ik wilde doen of zeggen. In het begin stadium vergat ik zelfs dat ik een gesprek aan het voeren was. Ik kon ineens stoppen en totaal niet weten dat ik ervoor iets zei. Nu kan ik mij meer dingen herinneren, vooral met behulp van foto’s en door dingen op te schrijven. Dan kan ik het terug halen als iets wat ik 5 jaar geleden ooit op tv heb gezien. Dus zonder gevoel.
 • Afasie; een taalstoornis. In mijn hoofd kan ik vaak dingen wel zeggen, maar uit mijn mond komt heel iets anders of het komt er niet uit. Ik kan ook niet op woorden komen. Of ik ga er naast praten, alsof je dronken bent. Tijdens events of verjaardagen houd ik mij daarom meer op de achtergrond. Praten is moeilijk (ook omdat er van alles om mij heen gebeurd) als ik niet praat kan ik ook niks geks zeggen.
 • Overgevoelig voor drukte. Veel mensen om mijn heen kan ik niet hebben. Er is te veel beweging om mij heen. Vier mensen kunnen al veel mensen zijn, vooral als er dan twee gesprekken door elkaar heen worden gevoerd. Ik kan geen onderscheid maken in de gesprekken. Er zijn overal losse woorden die niet bij elkaar passen en waar ik geen touw aan vast kan knopen.
 • Zwarte vlekjes in mijn gezichtsveld die mijn beeld blurren is dan normaal. Ik weet dat er niks gebeurd dus dit kan ik redelijk negeren. Ook dat alles lichtjes begint te draaien.
 • Ik begin mij dan ook misselijk te voelen. Dit hang wel samen met de duizeligheid.
 • Meerdere dingen tegelijk doen gaat lastig. En dan heb ik het over gewone dingen. Zoals een bord vast houden en een deur dichtmaken. Ik vergeet dat ik dan een bord in mijn handen heb en laat het gewoon vallen. Of iets op het vuur zetten en ondertussen andere groente snijden. Ik vergeet de gehele pan op het vuur.
 • Ik raak snel geïrriteerd. Zoveel geduld ik had, zo snel kan ik nu geïrriteerd raken als iets niet lukt. Of van te veel prikkels.

Meestal voel ik mij eind van de middag zo. Tenzij ik mij niet goed aan de regels houd, dan al eerder. Dat is soms zelfs al om 11 uur ’s ochtends. Ook ligt het er aan hoe druk ik ervoor ben geweest. Als ik in de avond bijvoorbeeld thuis ben geweest bij mijn ouders met gezin, dan weet ik dat ik de volgende dag extra rustig aan moet doen en dat ik rond 13uur al in deze fase zit.

mentale gevolgen van overprikkeling thee drinken rust tiny housesWelke mentale gevolgen van overprikkeling en van de hersenletsel ik heb in fase drie komt in een volgende blog. Het verhaal is zo lang. Ik ben de draad al een paar keer kwijt geweest. Sterker nog ik heb vijf dagen nodig gehad om deze blog te schrijven. Maar hij is er. Wat ik vooral heb geleerd is dat je er stap voor stap ook komt. Het is oké om rustiger aan te doen. Je moet doen waar jij je uiteindelijk fijn bij voelt en wat bij jou doen en kunnen past. Meer dan je best kan je nooit doen, dus wees daar dan ook tevreden mee.

♥ Welke mentale gevolgen van overprikkeling maak jij wel eens mee?

Wil je meer lezen over hersenletsels?
Ongeluk in een achtbaan | leven met een hersenletsel #1
Van Kalkar Wunderland naar het ziekenhuis| leven met een hersenletsel #2
Opgenomen in een revalidatiekliek| leven met een hersenletsel #3
Waar heb je last van bij een hersenletsel
De gevolgen van overprikkeling | leven met een hersenletsel #5
3 x rust vinden in een overvolle agenda
Of lees meer op hersen-uitleg, Hersenz en/ of Hersenletsel.

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com