♥ De gevolgen van overprikkeling | leven met een hersenletsel #5

Constant moe, een hoofd die uit elkaar lijkt te ploffen en een wereld waarvan ik de helft maar begrijp. Gesprekken zijn niet meer te volgen en praten gaat ook moeilijk. De woorden komen niet (juist) uit mijn mond en ik ben in no time vergeten wat ik wilde zeggen. Dit zijn maar een paar gevolgen van overprikkeling waar ik last van heb. Maar er zijn er nog veel meer. In de blog meer over de gevolgen van overprikkeling en waar je last van hebt bij een hersenletsel.

tirta empul bali holy water indonesie resiroute

Heb je nog steeds last van je hersenletsel?

De eerste vraag die vaak gesteld wordt als ik vertel dat ik een hersenletsel heb. Het antwoord op je vraag is ja. Ik merk en voel het elke seconde van de dag. De ene keer iets erger dan de andere keer, maar ik kan mij geen dag herinneren waarbij ik opstond en nergens last van had. Hoe verder de dag vordert hoe meer last ik krijg van de gevolgen van overprikkeling en mijn kapotte filter.

gevolgen van overprikkeling hersenletsel rusten hangmatIn de vorige blog in de reeks leven met een hersenletsel, waar heb je last van bij een hersenletsel, leg ik je uit wat een hersenletsel is. Waar je last van hebt en je leest er meer over een kapotte filter. Ook leg ik daar in uit wat een prikkel en overprikkeling is. Nu dat duidelijk is kan ik dieper op de gevolgen van overprikkeling in gaan.

Fysieke gevolgen van overprikkeling

Externe prikkels worden waargenomen door de zintuigen. Hierbij maak je gebruik van je ogen, oren, neus, smaak en tast. Wanneer je te veel prikkels binnen krijgt kunnen er fysieke gevolgen ontstaan. Fysieke gevolgen van overprikkeling kunnen bijvoorbeeld moeite met geluiden, geuren, kleuren, smaken of aanraking zijn. Er zijn mensen die sommige dingen nu niet meer kunnen eten, omdat ze er naar van worden. Of ze vinden een parfum te heftig ruiken. Wat ook mogelijk is dat ze gevoeliger zijn voor kou en warmte.

Zelf ervaar ik minder fysieke gevolgen van overprikkeling dan mentale gevolgen. Wat ik wel lastig vind is aanraking. Met name als ik al vermoeider ben kan ik het minder goed hebben als iemand mij aanraakt. Wanneer mijn vriend mij heel lief zachtjes streelt dan is dit eigenlijk hinderlijk. Het kost mij veel moeite om de aanraking te verwerken. Als je iemands hand vast pakt is het als het ware één prikkeling, maar strelen is elke centimeter een nieuwe aanraking en dus ook een nieuwe prikkeling. Je krijgt een golf aan prikkelingen. Met als gevolg dat ik er kriebelig van wordt en nog verder kom in mijn overprikkeling. Maar om dit te ervaren moet ik al echt overprikkeld zijn.

zonnebril-zon-selfieWat ik ook ontzettend lastig vind is fel licht en/of knipperlicht. Ik krijg er gelijk ontzettende steken van in mijn hersenen. Flitsen kan ik ook niet aan. Wat ik lastig vind zijn dingen die snel bewegen. Naar buiten kijken in de auto is lastig. Ik kan moeilijk registreren wat er om mij heen gebeurd. Maar een actiemoment in een film (denk een aan vechtpartij of de mooie draaiende drone beelden) kan ik ook niet echt naar kijken. Ik word er helemaal dol van. Hetzelfde geldt voor harde en scherpe geluiden. Dit gaat door merg en been. Ook drukke printjes of veel spullen in een ruimte (zoals in een supermarkt, kroeg of winkel) vind ik heel onrustig, ik raak er een beetje de weg van kwijt. Als ik er te lang in blijf kan ik er zelfs paniekaanvallen van krijgen.

Wat ik doe om minder last te hebben van de fysieke gevolgen van overprikkeling

Geluiden zijn lastig uit te schakelen. Je hoort altijd overal wel iets. Een zoomende vlieg zorgt ervoor dat ik geen gewone zin kan typen. Woeiende wind verstoort mijn concentratie. De tv staat bij mij altijd heel zacht, soms kijk ik zelfs zonder geluid TV. Dit scheelt al in prikkels. De oplossing hiervoor zijn oordoppen. Gewoon van die party oordoppen (wel of niet op maat gemaakt). Voorheen droeg ik ze dagelijks als ik uit huis was, nu alleen in drukkere omgevingen. Denk hierbij aan een verjaardag (eerlijk, verjaardagen zijn een hel voor mij) of een terras. Normaal filter je zelf geluid, maar dat werkt bij mij dus niet. De oordoppen filteren voor mij het geluid. Alleen dingen uit de directe omgeving, wat in het gezichtsveld ligt, hoor ik. De rest niet. Dit zorgt voor zoveel meer rust.

Voor bewegende beelden heb ik ook wat trucjes. Een zonnebril beschermt mij voor fel licht. Ik heb het soms zelfs ’s avonds op. Al kan dat soms ook weer druk op mijn hoofd opleveren! Een haarband en elastiekje in mijn haren kan ik ook niet altijd hebben. Tijdens een actiescène doe ik gewoon even mijn ogen dicht en vraag aan de medekijker het te te zeggen wanneer het voorbij is.

Wat ook goed werkt is met je rug naar beweging zitten. Als je gaat uiteten bedenk ik altijd goed waar ik het beste kan zitten. Aan de buitenkant heb je maar aan één kant een gesprek dat je moet proberen te volgen. In het midden zit je te veel midden in pratende mensen. Een plek met je gezicht naar een muur of iets dergelijks is het beste. Daar waar je niks ziet bewegen. Eigenlijk het plekje waar niemand wilt zitten omdat het saai is, is het beste. Gezellig mensen kijken op het terras zit er voor mij niet echt in (al offer ik mij soms wel op om het wel te doen).

thee tijd angst te overwinnen meesterproef costes fashion specseaversDe mentale gevolgen van overprikkeling zal ik in een volgende blog omschrijven. Zoals je nu al leest kan je wel zien dat het mijn gehele leven beheerst, maar toch probeer ik er boven te staan. Misschien word ik wel beperkt en gaan dingen wel op een aangepaste manier, maar ik kan het nog! En dat is wat telt! Focus je op de dingen die goed gaan in het leven en probeer dingen op een andere manier uit wanneer het niet kan. Je zult zien dat je nog veel meer kan dan je denkt.

Wat beperkt jou in het leven? Op welke manieren heb je het allemaal geprobeerd om op te lossen? Had je deze gevolgen van overprikkeling verwacht bij een hersenletsel?

Wil je meer lezen over hersenletsels?
Ongeluk in een achtbaan | leven met een hersenletsel #1
Van Kalkar Wunderland naar het ziekenhuis| leven met een hersenletsel #2
Opgenomen in een revalidatiekliek| leven met een hersenletsel #3
Waar heb je last van bij een hersenletsel
3 x rust vinden in een overvolle agenda
Lees dan meer op hersen-uitleg, Hersenz en/ of Hersenletsel.

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com