♥ Een tafel vol eten en gezelligheid

Kerstmis draait om gezelligheid, het samenzijn en een tafel vol eten. Het is het feest voor een bourgondiër zoals ik. Het liefst vier ik het met zo veel mogelijk mensen en zo uitgebreid mogelijk. Maar hoe zorg je er voor dat alles loopt als je het zo groots organiseert?

ultieme wijnbeleving royal leerdam wijnkaraf tafel vol eten kerst

Ik ben opgegroeid in een grote familie. Mijn moeder heeft negen broers en zussen en mijn vader heeft zes broers en zussen. Als wij een verjaardag of feestje houden dan kwam ook echt iedereen. Nu we iets ouder zijn (en iedereen ook weer kinderen heeft) gaan neven en nichten niet meer overal naartoe. Ik zou dan denk ik elke week twee verjaardagen hebben. Iets te veel van het goede. Maar ik ben wel opgegroeid met de warmheid en gezelligheid van een grote familie. En kerst vier je met zoveel mogelijk familieleden en een tafel vol eten!

Hoe organiseer je een groot kerstfeest met een tafel vol eten?

♥ Plannen is the key

Een goed begin is het halve werk. En ook hier gaat dat op. Tel het aantal mensen, kinderen. Hoe laat komen ze? Als ze al om 12 uur aanwezig zijn moet je ook zorgen voor een hapjes voor overdag. Komen ze pas om 17 uur dan is iets voorbij de koffie ook prima. Je gaat toch zo eten.

kerstdiner tafel vol eten opmaken

Maak ook een zitplan, zet al het servies klaar voor je begint. En niet alleen het servies, bedenk ook hoe je alles wilt gaan serveren. Waarin? En zet ook dat klaar zodat je op het moment alles alleen maar over hoeft te zetten op de schalen.

♥ Serveer een tafel vol eten in buffetvorm

Als je met heel veel mensen eet, bij ons is 30 mensen echt geen uitzondering, dan is een (kerst)diner handig om te serveren in buffetvorm. Een 4 gangendiner is leuk, en lekker, maar te veel werk om in je eentje te organiseren. Het juist leuk om een buffet te serveren met een grote groep, want mensen gaan zo aan de wandel en je kan daarna makkelijk naast iemand anders zitten. Anders spreek je zo ook niet.

diner organiseren tavel vol eten hapjes kerstmis oud en nieuw
Makkelijk en lekker
loempia met garnalen in rijstvel

♥ Kies makkelijke gerechten voor een buffet

Een tafel vol eten ziet er gezellig uit, maar bedenk wel goed wat je allemaal maakt. Een appel, walnoot en cranberry salade is bijvoorbeeld onwijs makkelijk om een dag van te voren te maken. Alleen de dressing voeg je a la minute toe, anders wordt het nattig. Of mini wraps met pesto en carpaccio kan je makkelijk eerder maken en snijden. Leg ze in de vorm van een kerstboom op een schaal, folie erover en je kan het de volgende dag zo pakken. Of serveer gazpacho. Serveer je rollade? Gebruik dan chafing dishes voor het warmhouden van maaltijden. Hasselback aardappelen en geroosterde wortels met tahini passen trouwens perfect bij de rollade.

kerst cocktail vodka cranberry
Kerstcocktail gemaakt van vodka, cranberrysap en spa rood

Heb je nog geen idee wat je wilt serveren? Ga voor een zalmtartaar of een amuse met champignons gevuld met garnalen. Of bekijk mijn Christmasfood Pinterest voor nog meer ideeën.

Vraag vooraf of mensen je mee willen helpen, maar niet te veel. Anders loop je elkaar in de weg. Geef ieder een taak, hou je daaraan. Anders raakt je plan in de war. Het allerbelangrijkste is dat je geniet van alles. Van elkaar en van een tafel vol eten. Het is niet erg als het minder mooi uit ziet of een hapje mislukt. Leg vooral niet de lat te hoog. Het draait om het samenzijn, het delen van warmte en iedereen vindt het eten toch wel lekker!

 Wat zijn jouw kerstplannen? Heb jij ook een tafel vol eten? Wat zijn jouw (kerst) diner organisatie tips?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com