♥ Doeljunkie en kickverslaafd

Vijf kilo afvallen, een six-pack creëren of minder vetmassa hebben. De top bereiken, het perfecte huis hebben. Het zijn allemaal mooie doelen. Doelen die wij onszelf elke dag opleggen, maar waarom eigenlijk? Je hoort er tegenwoordig helemaal bij als je een doeljunkie (goal digger) bent. Maar is die kickverslaving het nou echt waard?
enjoy life quote doeljunkie
Vandaag een iets andere blog dan normaal. Het is een gedachtespinsel, het is iets wat ik om mijn heen zie en wat ik soms niet helemaal begrijp. Waarom leggen we de lat voor onszelf altijd zo hoog? En waarom zijn we nooit tevreden met hoe het is? Waarom is er altijd een ander doel waar naar we moeten streven? Ik heb geen antwoorden op de vraag. Maar ik wil met deze blog wel een stukje bewustwording creëren.

De gedachten van een doeljunkie

Laatst vroeg iemand op de sportschool waarvoor ik trainde. Wat mijn doelen waren. Toen ik zei dat ik niet echt een meetbaar doel had keek hij mij een beetje vreemd aan. Maar je traint toch ergens voor? Oké, strakker worden is altijd leuk, lichter worden ook, maar eigenlijk train ik gewoon omdat ik het lekker vind om te bewegen. Om mijn hoofd even leeg te maken en aan niks te denken (misschien is dit stiekem ook een doel). Maar ik voel me gewoon lekker als ik beweeg en dat vind ik voldoende. Met dit antwoord zag ik hem twijfelen. Volgens mij maakte ik een punt, maar na korte twijfel van welgeteld vijf seconde zag ik zijn vastberaden ik-moet-doelen-halen-mentaliteit weer terug komen. De doeljunkie in hem nam het weer over.

Ik vroeg me toen af, doen we alles alleen om een bepaald doel te halen? En wat als we het doel halen? Zijn we alleen gelukkig op het moment dat we de bevestiging krijgen dat we ons doel behaald hebben? Hangt onze eigenwaarde af van het bereiken van doelen?

doeljunkie qoute

Doeljunkie en kickververslaafd?

Een echte doeljunkie hopt van het ene doel, geniet even van de overwinning, naar het andere doel. Een doeljunkie wordt high van het halen van doelen en hunkert naar meer. Want als eenmaal het doel bereikt is ligt het volgende doel al klaar.
Doelen opstellen leren wij als kind al en we blijven waarschijnlijk doelen stellen totdat we overlijden. Je begint met lopen naar de armen van je moeder (kijk hoe blij alle moeders zijn als hun kind de eerste stappen heeft gezet), later moet je zeven meter onderwater zwemmen voor je zwemdiploma, je moet je schooldiploma’s halen (het gaat niet er niet eens om wat er op staat. Als je maar een diploma hebt). Je moet later een mooi huis vinden om in te wonen, het liefst een baan hebben waarin je kan groeien (hoe moet je anders carrière maken),  het gaat het hele leven door. Constant moeten we laten zien wat we hebben gehaald, met de komst van social media is het alleen maar erger geworden. Het is logisch dat je trots bent als je weer een mijlpaal hebt bereikt en dat mag ook.
relaxen na sporten

De gewichten die er liggen, stellen vrij weinig voor. Erg? Nee de oefening was fijn!

Om weer terug te komen op het sporten, ja natuurlijk krijg ik ook een kick als ik vijf kilo meer kan liften dan de vorige keer, maar ik baal er niet van als het niet lukt. En ik denk ook niet dat ik er van baal als ik altijd op hetzelfde niveau zou blijven. Als je lekker bezig bent dan is het toch prima?! Of is de kickverslaving sterker? Kunnen we niet meer tevreden zijn met wat we nu doen? Kunnen we niet gewoon genieten van hoe het is, zoals het is? Het zou toch jammer zijn als we alleen maar heel even kunnen genieten van de ik -heb- het- doel- bereikt moment. Om de volgende dag weer wakker te worden met het gevoel van ontevredenheid en de smaak naar meer.
kickverslaafd doeljunkie goaldigger quote

Haal doelen alleen voor jezelf! Niet voor anderen!

Doelen halen is niet slecht

En o begrijp mij niet verkeerd, ik zeg niet dat je geen doelen moet stellen. Doelen brengen je ergens en kunnen je dromen waar maken. Door af te wachten krijg je geen dingen voor elkaar. Neem zeker actie. Maar wat ik hiermee gewoon wil zeggen is dat je van de weg moet genieten! Dat het ook prima is als je je doel niet haalt. Maar dat kan je alleen prima vinden als je van het geen wat je doet geniet ongeacht het resultaat. Zou het leven niet veel leuker zijn als dat de instelling is?! Ik vertik het in ieder geval om een doeljunkie te worden die verslaafd is aan de kick! Ik geniet liever van waar ik mee bezig ben!
Heb jij strengen doelen voorjezelf? Geniet je ook van hoe het nu is? Of ben jij een echt doeljunkie?
Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

2 reacties

  1. Eveline schreef:

    Hihi, wel beetje herkenbaar😉Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com