♥ Zelf bruisend water maken met de SodaStream

Je 365 dagen in het jaar inzetten voor een duurzame wereld, het kan makkelijk. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, maar door kleine aanpassingen kan iedereen een steentje bijdrage aan een beter milieu. Zo verbruikte ik de afgelopen twee weken minder plastic met behulp van de SodaStream.

zelf bruisend water maken met sodastreamDoor SodaStream werd ik uitgedaagd om mee te doen met een challenge. De challenge begon heel gepast op de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop heel Nederland zich inzet voor een beter klimaat. Maar waarom doen we dit maar op één dag? Dit zouden we toch het hele jaar door moeten doen?

De SodaStream Challenge

De SodaStream Challenge kondigde ik aan op mijn instastories en op Facebook. Voor als je de aankondiging nog niet gezien hebt, zie het filmpje hieronder.

Zoals ik al in het filmpje vertel heb ik twee weken lang mijn plasticafval gespaard. Ten eerst om inzicht te krijgen in hoeveel plasticafval ik nou eigenlijk produceer. Maar ook om te kijken hoe ik plasticafval kan sparen. Gelukkig hielp de SodaStream hierbij. Met behulp van de SodaStream heb ik namelijk geen plastic flessenafval meer. Ik kon zelf bruisend water maken en ik hoefde geen spa flessen te kopen.

sodastream crystal reviewIn de twee weken tijd heb ik mijn plasticafval in een zak gespaard. Even was ik wel een beetje bang dat ik mijn zak vol zou hebben aan het eind van de twee weken, dat zou dan toch een beetje als falen voelen. Dus ik heb wel extra mijn best gedaan. Normaal maak ik mijn soep zelf, maar de laatste tijd was ik een beetje lui. Een zak soep was al snel gekocht, maar de challenge weerhield mij er van. Een win-winsituatie, gezonder eten en minder afval!

 

Uiteindelijk viel het heel erg mee hoeveel plastic ik heb verzameld. Een halve zak was het. Ineens ontdekte ik dat heel veel groente in plastic zit verpakt. Zo zonde! Gelukkig zijn er ook niet-plastic varianten en die kocht ik. Met kleine oplettende aanpassingen kan je dus heel makkelijk een steentje bijdragen aan een beter milieu.

De SodaStream

Heel eerlijk moet ik bekennen dat ik nauwelijks frisdrank drink. Ik leef zo ongeveer op water, thee en koffie. Maar af en toe vind ik bruisend water met een smaakje lekker. Vaak heb ik het niet in huis dus dan wordt het gewoon water met een smaakje. Met de SodaStream kan ik altijd bruisend water maken. Super handig!

Wat is een SodaStream?

Een SodaStream is een apparaat waarmee je van gewoon kraanwater koolzuurhoudend water kan maken. Wanneer je er een SodaStream siroopsmaak erin doet kan je er zelfs homemade frisdrank mee maken. Zo zijn er 30 verschillende soorten siropen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tonic, cola, pink grapefruit en dat in de gewone variant, maar ook in de light variant. Maar er is ook een Natural lijn, de siropen zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten en geen kunstmatige zoet- of bewaarmiddelen bevatten. Het is hierdoor goed voor je gezondheid en het milieu. Door middel van de koolzuurgascilinder spuit je prik in het water. Eén SodaStream fles vervangt zo maar liefst 1.260 PET-flessen.

sodastream review duurzaamheid

gascilinder sodastream

De gascilinder moet achter in de SodaStream gedraaid worden

Wanneer de gascilinder leeg is kan je het inruilen, voor €25,99 krijg je twee cilinders van 120 liter. Met één cilinder kan je 60 flessen frisdrank maken. Je bent uiteindelijk dus ook nog goedkoper uit dan wanneer je flessen frisdrank moet kopen. De SodaStream is verkrijgbaar vanaf 75 euro en het is onder andere te koop bij de Blokker, Coolblue en Bol.com. Ik heb de SodaStrean Crystal getest.

Wat vind ik van de SodaStream

Toen ik de doos kreeg dacht ik wow wat een groot apparaat. Maar het valt heel erg mee. De SodaStream Crystal is mooi en stijlvol vormgegeven, het is fijn dat het niet heel erg veel ruimte inneemt op het aanrecht. Wat nog fijner is, is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Je vult de bijgeleverde kan met kraanwater, zet het in het apparaat, en met een paar keer drukken heb je al bruisend water.

sodastream crystalHet aantal keer drukken bepaald de sterkte van de prik. Ik zelf houd niet van een heel sterke prik dus twee keer drukken vind ik genoeg. Je mag maximaal vijf keer drukken, dan is de prik behoorlijk heftig. Het water blijft zeker een paar dagen bruisend in de koelkast wanneer je de fles goed afsluit. Ideaal! Een klein nadeel is dat het inspuiten van het gas een hard zoomend geluid maakt. Het is voor korte duur, maar het is niet het fijnste geluid om naar te luisteren. Wat ook een nadeel kan zijn is dat je de gascilinders moet bestellen, maar dat is altijd nog beter dan elke week nieuwe flessen halen in de supermarkt.

bruisend water maken sodastreamDoor de plastic challenge ben ik mij bewuster geworden in mijn verbruik van onder andere plastic. Ik denk dat het af en toe heel erg goed is om even stil te staan met wat wij nu eigenlijk doen. Welke dingen we doen en hoe we het doen. Vanuit daar kan je een betere versie creëren. Eén die beter is voor het milieu, maar ook één die beter is voor jezelf. Normaal drink ik een glas bruisend water achter mijn computer, met de SodaStream maak ik er een bewust geniet moment van.

Heb jij enig idee hoeveel plasticafval je produceert? En wat vind je van de SodaStream? Is het voor jou ook een manier om bewuster om te gaan met het milieu?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com