♥ Oosterse bloemkooltajine | gezond vegan recept

Een Berberse stoofschotel met een verrassende vegan twist. Zo kookte ik met de Marley Spoonbox een heerlijke Oosterse bloemkooltajine met peterselie-amandelcouscous. Een makkelijke en gezonde maaltijd die ook nog eens vegan is!

bloemkooltajine marley spoon receptGezonder eten; aardappel vs zoete aardappel

Gezonder eten, dat is wat ik wil doen. Natuurlijk wel in balans, maar het voornemen was om minder te snoepen en meer groente te eten. Toen ik mocht kiezen uit de recepten voor de Marley Spoonbox vielen mijn ogen op Oosterste Bloemkooltajine. Iets met lekker veel groente. Het recept is niet koolhydraatarm, ookal klinkt het wel zo in eerste instantie. In zoete aardappel zitten namelijk meer koolhydraten dan in een gewone aardappel. Wel zitten er meer vezels en vitaminen in dan in een gewone aardappel. Dat maakt het voor mij gezonder. Het is maar net waar je je op focust.

Ook zit er couscous in, wat voornamelijk bestaat uit koolhydraten. Je zou het kunnen vervangen door bloemkoolrijst en pompoen voor een koolhydraatarme versie. Slimmer koken met de Marley Spoonbox is gemakkelijk. Bij elk recept staan de voedingswaarde vermeld. Dus als je ergens op let om gezonder te eten, dan kan je het makkelijk aflezen. Wil je meer weten over de box en mijn bevindingen? Lees dan de Marley Spoonbox review.

marley spoon box recepten stap voor stap

Je krijgt een duidelijke receptenkaart van Marley Spoon

Oosterse bloemkooltajine

De Britse chef Liberty vond dat je in het nieuwe jaar gerust groots mag uitpakken. Om die reden bedacht hij een tajine die anders is dan anders, namelijk de oosterse bloemkooltajine met perterselie-amandelcouscous. En ik kan je vertellen de bloemkooltajine viel bij ons heel erg goed in de smaak!

Wat heb je nodig? (3-4 personen)

♥ 300 gram couscous
♥ 1 zakje gedroogd abrikozen
♥ bekertje yoghurt
♥ blik kikkererwten
♥ 10g Habesha Berbere spice mix
♥ 1 zoete aardappel
♥ 1 rode paprika
♥ 20 gram verse peterselie
♥ 1 zakje amandelschaafsel
♥ 500 gram bloemkoolroosjes
♥ 1 sjalot
♥ Peper en zout
♥ Olijfolie

♥ Oven (met grillfunctie)
♥ Waterkoker
♥ Grote kookpan
♥ Grote koekenpan
♥ Zeef
♥ Dunschiller
♥ Bakplaat/ ovenschaal
♥ Snijdplank

Voorbereiding oosterse bloemkooltajine

Verwarm de oven op 225 graden. Als je een grillfunctie hebt zet die er bij aan. Breng water in de waterkoker voor de zoete aardappel aan de kook. Schil vervolgens de zoete aardappel in blokjes van ongeveer één centimeter. Snijd dan de paprika in vieren. Verwijder de kern en snijd het in stukken van ongeveer twee centimeter. Ben ik overigens de enige die dit soort dingen altijd maar lastig vind? Ik weet toch niet precies wat twee centimeter is. Ik snijd altijd maar wat. Pel en snijd de sjalot in vieren. Halveer de citroen en pers een helft uit. Hak vervolgens de de peterselie en de abrikozen grof.

Bereidingswijze oosterse bloemkooltajine

Leg de bloemkoolroosjes op een ovenplaat (of schaal), doe vijf gram Habesha’s berbere spice mix over de bloemkoolroosjes en besprenkel het met één eetlepel olijfolie. Breng het vervolgens nog met wat extra zout en peper op smaak. Hussel het goed en rooster het vervolgens vijf á zes minuten in de over. Wanneer je geen grill hebt doe het er dan zeker 10 minuten langer in. Maar proef het even of je het gaar genoeg vindt.

bloemkooltajine geroosterde bloemkool marley spoon receptDoe ondertussen de zoete aardappel in een grote kookpan en overgiet het met 700 ml gekookt water uit de waterkoker. Kook de aardappelen vijf minuten op middelhoog vuur. Giet ze vervolgens af.

Verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur één á twee theelepels olijfolie en bak daarin de paprika en sjalot in circa drie minuten. Breng het op smaak met een eetlepel citroensap, de rest van de Habesha’s Berbere mix. Voeg er eventueel zout en peper aan toe. Roer vervolgens de abrikozen en de zoete aardappel erdoor en warm het in één á twee minuten op.

bloemkooltajine recept marley spoonKook weer 700 ml water in de waterkoker. Spoel ondertussen de kikkererwten in een zeef onder de kraan schoon. Pak een kookpan en doe er de couscous (met eventueel zout), één theelepel olijfolie en 700 ml gekookt water er in. Dek de pan af en laar het 10 minuten wellen. Roer daarna de couscous met een vork door en meng het met de 3/4 gehakte peterselie, kikkererwten en de helft van het amandelschaafsel.

bloemkool tajine kikkererwten couscousVoeg tot slot de geroosterde bloemkool toe aan de groentepan. Snijd de overige citroenhelft in partjes. Schep vervolgens de couscous op en de verdeel de groente erover. Garneer de yoghurt en de rest van de peterselie en het amandelschaafsel. Knijp de citroenpartjes er naar wens boven uit.

bloemkooltajine marley spoon gezond receptMocht je toch graag vlees in de bloemkooltajine willen hebben dan kan dat natuurlijk makkelijk. Kipfilet gekruid met de Habesha’s Berbere spice mix of in Ras el hanout zou er prima bij passen. Stiekem doe ik dat wel eens vaker, een recept aanpassen. Gewoon omdat het dan net iets meer bij mijn smaak past. En het is ook heerlijk (tenzij het mislukt…) om te experimenteren met smaken. Al was het met de Oosterse bloemkooltajine niet nodig. Het was zo al heerlijk van smaak!

Wat vind jij van de oosterse bloemkooltajine? En pas jij wel eens recepten aan naar je eigen smaak?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com