♥ 7 Wetenschappelijke voordelen van matcha

Een groene poeder die overal opduikt. Je kan er niet omheen. Sterker je moet er niet omheen willen, want matcha is namelijk ontzettend goed voor je gezondheid. De voordelen van matcha zijn grotendeels ook nog eens wetenschappelijk bewezen. En als iets goed is voor je gezondheid dan wil ik het maar al te graag proberen. Je moet je lichaam immers goed verzorgen.

voordelen van matchaIn de Filipijnen was het mijn favoriet. Matcha in alles, in de pannenkoeken en in de smoothies. Ik vond het in eerste instantie lekker. Maar ik voelde mij er ook energieker en sterker door. Alsof ik een ware boost door kreeg. Zat dit in mijn hoofd of werkt het echt zo? En wat maakt matcha nou zo gezond? Wat zijn de voordelen van matcha?

Wat is matcha?

Iedereen denkt dat matcha uit Japan komt maar het werd al gedronken tijdens de Song-dynastie (960-1279) in China. De zenboeddhisten kwamen het tegen in China en namen het mee. Ze ontwikkelde eigen tradities en productiemethodes. Matcha wordt gemaakt van de thee plant Camellia Sinensis. Hiervan worden alle thee gemaakt, alleen de productiemethode is anders. De theeplanten worden vier weken voor de oogst afgedekt. Ze ontvangen hierdoor 90% minder zonlicht. Hierdoor maken de planten veel aminozuren aan en produceren ze meer chlorofyl. Hierdoor krijgen de bladeren een smaragdgroene kleur (een goede matcha onderscheid je dus ook door de felle kleur).

japanse matcha

De jongste blaadjes worden met de hand geplukt, vervolgens gestoomd en gedroogd. Nerven en stengels worden verwijderd zodat alleen het blad overblijft. De blaadjes worden vermalen in een molensteen. Maar niet zomaar, de steen moet op een bepaalde temperatuur blijven om de kwaliteit te waarborgen. Door dit nauwkeurige proces kan er per uur maar 30 gram matcha gemaakt worden. Het is nu ook gelijk duidelijk waarom (kwalitaiteve) matcha prijzig is.

Voordelen van matcha

De voordelen van matcha zijn veel onderzocht. Ik kan wel voordeel ondervinden, maar dat hoeft niet de waarheid te zijn. Daarom is het altijd fijn dat de wetenschap bestaat. De wetenschappers zijn het er over eens dat de voordelen van matcha groot zijn en dat het bijdraagt in je gezondheid. Maar wat zijn dan de voordelen van matcha?

♥ In matcha zitten veel vitaminen a en c, kalium, eiwitten, ijzer, proteïne, calcium en aminozuren. Ze versterken je immuunsysteem. Doordat je de theeblaadjes ook echt opdrinkt (in plaats dat je er thee van trekt) krijg je 100% van de voordelen van de gezonde voedingstoffen binnen. Bij gewone groene thee is dat met 10%.

♥ Matcha thee bevat meer antioxidanten dan andere thee. Vijf keer zoveel zelfs. Matcha is een ware detox voor je lichaam. Het ontgift, helpt het reinigen en gezond te houden.

bamboe klopper matcha lepel matcha review

bamboe klopper om matcha mee te kloppen tot schuim

♥ Matcha helpt bij gewichtsverlies. In de Matcha zit het actieve bestandsdeel EGGG (epigallocatechin gallaat), dit stimuleert het metabolisme en stopt de groei van vetcellen. Deelnemers die matcha nuttigden verloren in 12 weken twee keer meer gewicht dan deelnemers die dat niet deden, zo blijkt uit een onderzoek van 2005. Het geeft je stofwisseling een boost. Na een kop matcha kan je tot vier keer sneller vet verbranden

♥ Door een unieke mix van voedingsstoffen zorgt Matcha voor een mildere en langdurige energietoevoer. Het resultaat: je bent tot wel zes uur lang extra alert zonder daarna in te storten. (Onderzoek NCBI)

♥ Ook heeft het een kalmerende werking door het aminozuur L-theanine dat van nature in de theebladeren zit. Het superstofje L-theanine verhoogt de alfa-golven in je hersenen waardoor je ontspannender wordt en minder stress ervaart. (Onderzoek  NCBI). Het zorgt voor een betere concentratie, betere slaap en creëert een goed gevoel.

♥ Matcha verlaagt je cholesterol. In matcha zitten 137 keer zoveel polyfenolen (antioxidanten) dan in groene thee. Deze beschermen je tegen vrije radicalen die je DNA kunnen beschadigen. Daarnaast hebben ze ook een positieve werking op je hart en bloeddruk

matcha lepel voordelen van matcha maken

Matcha lepel

♥  Matcha kan een positief effect hebben op het bloedsuikerspiegel. Vooral het niet in water oplosbare deel is hier verantwoordelijk voor. Ook beschermt het de lever tegen giftige stoffen.

De voordelen van matcha zijn groot, nu werkt het voor iedereen anders. Ieder lichaam reageert anders op een bepaalde stof dus het zal niet voor iedereen hetzelfde werken. Wat wel vast staat is dat er wetenschappelijk voordelen van matcha zijn, en die voordelen zijn mooi meegenomen.

Matcha van Matcha.nl

De voordelen van matcha zorgen ervoor dat je het wilt drinken. Tijdens het schrijven heb ik er ook een kop matcha van Matcha.nl bij gepakt. Matcha.nl is het zusje van de fijne Tastea en ik ben nu ook fan van hen. Ik ben geen matchakenner, maar voor zover ik kan oordelen is de kleur mooi fel groen, voelt de structuur van de poeder zacht aan en ruikt het niet bitter.

voordelen van matcha maken matcha klopperDe premium matcha komt rechtstreeks uit de bergen van Shizuoka in Japan. Japan is ook de enige plek waar ze echte matcha maken. De matcha is 100% puur matcha en er is niks aan toegevoegd. Voor 30 gram (kan je 20 tot 30 koppen thee mee zetten) betaal je €25,95. Wat een goede prijs is voor een kwaliteits matcha.

matcha leper matcha poeder bamboe klopper

Bereiding van matcha

Doe twee bamboe lepels (½ theelepel) matcha in een kom.

japanse matcha klopper

matcha thee kloppenVul de kom met 80 ml gekookt maar niet kokend water (80°C). Klop de matcha (met de bamboe klopper) totdat er een mooie schuimkraag ontstaat. Lees hier meer over de bereiding van Matcha.

japanse matcha thee review bamboeklopper

Met zoveel voordelen van matcha die ook nog eens wetenschappelijk bewezen zijn ben ik fan van Matcha. Misschien moet je eerst wennen aan de smaak, maar ik vond het gelijk lekker. Daarnaast levert het mij zoveel goeds op. Ik voel mij er echt lekkerder door. Al zal dat stukje alleen maar psychologisch (wat niet zo is) zo werken, het werkt. Ik voel mij beter en dat is fijn! Je moet doen waardoor jij je beter voelt. Ook al is het moment alleen je bijzondere thee maken en het drinken. Deze kleine handelingen en momenten zijn wel genietmomenten en dat is het altijd waard! Wil je ook genieten van de voordelen van matcha? Met de kortingscode: MATCHA2 krijg je 10% korting bij Matcha.nl.

Met welke voordelen van matcha ben je al bekend? Wat vind jij van matcha?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com