♥ 5 x foto’s maken met je telefoon als een pro

  1. Het is vakantietijd, een tijd die je nooit wilt vergeten. En hoe kan je dat beter doen dan door het vast te leggen met de camera. Een foto van je favoriete ijsje en een selfie bij de Eiffeltoren als bewijs dat je er bent geweest. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Mits de foto goed genomen is. En met deze 5 tips kan jij ook als een pro foto’s maken met je telefoon!
iphone vs samsung foodpic

Iphone op de foto gemaakt door een Samsung

Ik ga de deur niet uit zonder mijn telefoon. Een kaal gevoel gaat er door mijn heen als ik hem niet bij mij heb. Niet eens omdat ik niet op de hoogte kan blijven van social media, maar omdat ik geen foto’s kan maken van mooie momenten. De telefoons van tegenwoordig maken zulke mooie foto’s dat je bijna geen camera meer nodig hebt. En ze hebben zoveel mogelijkheden. Zo koop je bijvoorbeeld de nieuwste Iphones bij Telfort met de toffe studio functie. En oh my wat is de scherpte diepte instelling er geweldig van. Maar je hoeft niet de allernieuwste telefoon te hebben om instawaardige foto’s te maken.

Foto’s maken met je telefoon als een pro!

Kijk goed naar het licht

Goede belichting kan een foto helemaal maken! Het is belangrijk dat je altijd met het licht mee fotografeert. Dit houdt in dat je een foto maakt in de richting van het object of persoon waar het licht opvalt. Maar kijk uit dat je zelf niet als schaduw te zien bent in de foto. Wanneer het donker is ben je geneigd te fotograferen met flits. Wil je foto’s maken met een telefoon dan kan je dit beter niet doen. De flits van de telefoon is namelijk niet sterk genoeg en alleen hetgeen wat dichtbij staat  belicht je. Wil je bijlichten dan kan je beter een externe lamp gebruiken.

golden hour lichintval foto's maken met je telefoon tips

Een portret van mijn zusje tijdens golden hour

Telefoons hebben veel verschillende profielen waarin in je kan fotograferen. Qua licht zijn er verschillende opties waaruit je kan kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld een instelling voor bewolkt weer, voor kunstlicht en TL-verlichting. De belichting van de foto wordt dan aangepast aan de setting.

Maak gebruik van diepte en (on)scherpte

Om meer levendigheid in een foto te krijgen kan je spelen met diepte en onscherpte. Door bijvoorbeeld scherp te stellen op een bloem, kan die bloem ineens veel interessanter worden dan wanneer ze allemaal even scherp zijn. Maar deze functie is ook heel mooi bij portretfotografie. Je kan een bepaald onderwerp in de foto scherper stellen door op het onderwerp te klikken op het beeldscherm. De focus van de camera komt dan daarop. Op mijn Samsung s6 zit een selectieve focus modus. Als hierin de foto neem, kan ik zelfs achteraf nog van focus veranderen. Speel hiermee.

foto's maken met je telefoon als een pro bij bloemen macro fotografie

Compositie

Kies je onderwerp en bedenk goed hoe je het wilt plaatsen in de foto zodat daar de nadruk op ligt. Een handige vuistregel hiervoor is de regel van derden. Een eeuwen oude tactiek die door de beroemde schilders van vroeger al werd toegepast, maar ook in de wetenschap. Bij de regel van derden wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën verdeeld. Dit doen ze door lijnen in een afbeelding te plaatsen. Je krijgt dan negen gelijke vlakken met vier kruispunten. Volgens de theorie is het voor de compositie beter als je het onderwerp op of rond de lijnen plaats. De foto is hierdoor meer in balans en het kijkt natuurlijker. Het fijne is dat je de lijnen ook in je beeldscherm kan plaatsen van je telefoon als je een foto wilt maken. Ik heb het eigenlijk altijd aanstaan. Hierdoor is het veel makkelijker om de regel toe te passen.

puppy filipijnen foto's maken met je telefoon

Foto van heel laag genomen

Maar naast het goed positioneren van het onderwerp is het ook interessant om foto’s te nemen vanuit een andere hoek. Vaak maak je foto’s vanaf ooghoogte, maar als je de camera op navelhoogte houdt maak je veel overzichtelijke foto’s. Of ga eens op de grond zitten (werkt vooral beter bij het fotograferen van kinderen). Zoek naar interessante perspectieven, zo kan je professionelere foto’s maken met je telefoon.

♥ Neem veel foto’s

Neem vooral veel foto’s. Uit verschillende hoeken en met verschillende lichtinvalhoeken. Door te spelen leer je het meest. Zo ontdek ik ook nog altijd nieuwe dingen. Op je mobiele telefoon zit een burst modus. Dit is vooral handig met bewegende beelden. Door veel foto’s te maken zit er altijd wel één goede tussen. Als ik mijn foto maken knop ingedrukt houdt, maakt mijn telefoon allemaal foto’s achter elkaar tot ik de knop los laat. Heel handig!

Maak gebruik van apps

Bij veel telefoons kan je verschillende profielen downloaden om nog meer uit de camera te halen. Zo heb ik bijvoorbeeld een eet modus gedownload voor betere food pics. Daarnaast bewerk ik de foto’s in de VSCO app. Een donkere foto kan ik hierin lichter maken en ik voeg soms iets meer contrast toe. Ook in Instagram bewerk ik de foto’s handmatig. Maak geen gebruik van de standaard filters, want elke foto heeft een andere bewerking nodig. Andere goede apps zijn Snapseeds en Lightroom.

foto's maken met je telefoon bewerken vsco selfie panterprint jurk costes

Originele foto vs de foto bewerkt met VSCO

In een handomdraai kan jij ook als een pro foto’s maken met je telefoon, maar denk er aan dat je dit doet met een schone lens en zoom zo min mogelijk. Op de blog van Fotografille lees je nog veel meer handige fotografietips. Wat vooral belangrijk is dat je geniet van het fotograferen. Je wilt namelijk zoveel mogelijk mooie momenten vast leggen tijdens de vakantie. En dat doe je met gevoel en plezier. Als jij het maar mooi vindt, dat is het belangrijkst!

Waar ga jij voor? Foto’s maken met je telefoon of maak je ze liever met je camera tijdens de vakantie? En voor de hedendaagse momenten?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

1 reactie

  1. Rachel schreef:

    Hele fijne tips die je hebt gedeeld! thanks 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com