♥ Het 30-ers dilemma

Je hebt een vaste basis, een druk sociaal leven en een goede baan. Dat wordt er van een 30-er verwacht, toch? Althans toen ik jonger was ging ik daar vanuit. Maar nu ik al een tijdje in de 30 ben blijkt het heel anders te zijn. Het wel bekende 30-ers dilemma is ook bij mij aangebroken!

Misschien is de titel het 30-ers dilemma een beetje misleidend. Vandaag is het namelijk zover, ik word 32. 32? Ja, ik ben echt 32 (het 30-ers dilemma, klinkt beter dan het 32-ers dilemma toch?!). Met dank aan de fijne Indo genen moet ik mij soms nog legitimeren bij de supermarkt, maar mijn grijze haren vertellen mij toch echt dat ik volwassen, volwassen ben. Toch voel ik mij nog jong, alsof de wereld nog voor mijn voeten ligt en het allemaal nog moet gebeuren. In principe ben je ook nog jong wanneer je 30 bent. Als het goed is heb je nog maar 1/3 van je leven gehad. Maar waar sta ik nu eigenlijk?

Het 30-ers dilemma

Toen ik tiener was had ik een bepaald beeld van 30-ers. Ze waren oud (ookal zei ik dat alleen om mijn nicht die in de 30 was te pesten), maar ze voldeden vooral aan een paar voorwaarden. 30-ers hebben een huis, een goede baan (liefst een dikke carrière), zijn getrouwd, hebben kinderen, een degelijke (familie)auto en wellicht een hond om het huisje boompje beestje verhaal compleet te maken.

♥ Nu ben ik dus al twee jaar in de 30 en wat heb ik; ik woon sinds een paar maanden in een groot mensen huis. Maar daarvoor deelde ik nog gewoon een keuken en badkamer. Een vriendin kwam laatst op bezoek en zei zo leuk ‘O, ik moet er echt aan wennen dat jij geen keuken meer deelt met iemand’. ‘Ja fijn hè? Eindelijk kan ik koken wanneer ik wil, zonder eerst troep van een ander op te ruimen’. Een momentje waarop ik weer even realiseerde dat ik misschien iets te lang ben blijven hangen in mijn studentenleven….

30-ers dilemma dont be a copy♥ Het volgende punt, een goede baan. Tja… Misschien niet helemaal eerlijk, want ik kan er niks aan doen dat een hersenletsel er voor heeft gezorgd dat ik arbeidsongeschikt ben geworden. Ik heb dus geen dikke carrière waarvoor ik vroeger zo hard heb gewerkt. Ik heb zelfs geen doodsaaie baan waarmee je wel je vaste lasten kan betalen. Want als ik om mee heen luister hebben toch veel mensen in de 30 dat. Zonde, want je moet er uiteindelijk toch zelf het beste van maken. Waarom doen we dat dan niet nu het nog kan?

Geluk bij een ongeluk is wel dat ik door mijn hersenletsel ben gaan bloggen. Een fijne bezigheidstherapie en baanvervanger. Want zonder werk kan je jezelf tegenwoordig niet meer identificeren. Mensen staan echt raar te kijken als je zegt dat je niet werkt, want wat doe je dan wel? Je werkt vormt je dus blijkbaar en vooral als 30-er.

♥ Trouwen is tegenwoordig niet meer zo’n must als vroeger. Toen was het vanzelfsprekend dat je ging trouwen. Dit het liefst rond je 25e. Althans dat was mijn tienerplanning. Nu is ook die planning helemaal in de soep gelopen. Of ik dat erg vind? Oké ik moet eerlijk bekennen DE jurk, een dag vol liefde en feest klinkt leuk. Maar van het geld kan je ook zoveel andere leuke dingen doen (denk aan verse kokosnoten drinken op een bounty strand). En het mooie hiervan is dat je het niet eens hoeft te doen met iemand waar je je hele leven aan vast zit 😉 .

30-ers dilemma do what you love quote♥ Nu komt er een gevoeliger onderwerp en ik denk het grootste 30-ers dilemma. Kinderen. Je wilt ze of je wilt ze niet. Ik zelf behoor tot de laatste groep en dat vinden mensen raar. Je bent in de 30 en je hebt geen kinderen (los ervan of je ze wel of niet kan krijgen). Maar de klokt tikt… Ja, dus? Waarom zou ik ineens een kind moeten krijgen als ik 30 ben. Nu begrijp ik ook wel dat het later lastiger is om zwanger te worden, met alle risico’s. Waarom ik geen kinderen wil? Ik vind het prima zo, ik houd van mijn vrijheid. Mijn eigen leven vind ik al genoeg, om dan ook nog de zorgen voor een ander te moeten dragen.

Een kinderhater ben ik niet, ik vind ze best leuk. Maar ik vind het ook heel leuk als ik ze na een paar uur weer aan mama kan geven. Rust! Zelfde geld voor een huisdier. Ik wil gewoon kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil.

♥ Als je een gezin hebt dan kom je natuurlijk niet onder een mooie degelijke auto uit. Maar ik tour nog overal naartoe met mijn fiets of met de gele limousine (zoals een vriendin laatst zo mooi zei). Ideaal, nee niet altijd. Maar ik mag geen auto rijden met mijn letsel dus ik moet wel. Scheelt in ieder geval weer wegenbelasting.

be brave quote 30-ers dilemma

Mislukt als 30-er?!

De grote vraag in het hele 30-ers dilemma is; ben ik nu ‘mislukt’ als 30-er? Ik voldoe aan bijna geen enkele verwachting van de maatschappij. Ook al doen we alsof we zo open minded zijn, blijkbaar verwacht de maatschappij dit nog steeds allemaal. Maar mijn antwoord op de vraag is nee! Ik geniet van de dingen die ik doe en die ik heb. Hoe kan je het dan een mislukking noemen?!

♥ In hoeverre herken jij jezelf in het 30-ers dilemma? Of in het 30-ers dilemma in het algemeen?

Share Button

All Lovely Things

Leuk dat je mijn blog leest! Ik vind het zeker leuk en nuttig als je een een reactie achterlaat in de comments. Wie weet leer ik nog wel iets van jou! Volg je me ook al via mijn Social Media kanalen voor meer lovely things?

You may also like...

5 reacties

 1. Sylvia schreef:

  Ik ben denk ik ook een beetje mislukt als standaard 30-ger. Ik woon in een huurhuisje half in NL en half in Lanzarote, niet getrouwd, wel vriend, kind en kat. Geen baan ik ben thuisblijfmama. Maar ik ben enorm gelukkig en dat is het belangrijkste! Voor iedereen is gelukkig wat anders en dat is goed want als iedereen hetzelfde zou doen/zijn is het leven ook zo saai😄

  • Moeder zijn is ook een baan hoor, hihi, en half in Lanzarote wonen klinkt mij goed in de oren hoor! Lekker zeg! Maar je hebt helemaal gelijk, doe waar je gelukkig van wordt. Daar heb je het allermeest aan. En standaard, wie wil er nou standaard zijn? Saai! 😀

 2. Ach ja, hier nog 2 dames die het niet helemaal goed doen als dertiger 😉 Wel beide een flatje maar geen mannen en/of kids. En herkenbaar dat bloggen een soort alternatieve baan is, als je bent afgekeurd. Voor 1 van ons twee geldt dat ook. Gewoon het leukste van je leven maken, lekker veel reizen en je niks aantrekken van anderen!

  • Wat goed dat je ook iets alternatiefs gevonden hebt! Mag ik vragen waarom je bent afgekeurd? Je moet inderdaad altijd het leukste maken van je leven, het leven is veel te mooi en leuk! Geniet en is het altijd goed, ongeacht wat andere ervan vinden!

 3. Eveline schreef:

  Allemaal herkenbaar, leuk geschreven😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe posts op All Lovely Things? Vul dan hier (geheel gratis) je e-mailadres in.
Je ontvangt een e-mail wanneer er een nieuwe lovely posts online staat! Love, Mandy
Powered By WPFruits.com